Opioidkrisen rammer Kanariøyene

Fentanyl er 75 - 100 ganger sterkere enn morfin. «

Publisert Sist oppdatert

Behandlinger med sterke, syntetiske opioider, har økt i omfang på Kanariøyene. Effekten minner om heroin, og tidligere var pillene forbeholdt pasienter med uutholdelige smerter. I dag skrives de ut stadig oftere.

Under en ruskonferanse på Tenerife ble fentanylproblemet fremhevet av ekspertene med skrekkeksempler, der enkelte pasienter er så avhengige at de bruker 400 euro dagen på slike piller, ifølge Miguel Ángel Dorta. Han er lege ved avrusningsenheten på San Miguel avrusningssenter, og kjenner situasjonen godt, skriver La Provincia.– Dette er bare toppen av isfjellet. De vi ser her er bare de tilfellene hvor alarmen går, sier han, etter å ha fortalt historien til «Tomás» – en smertepasient som har havnet i avhengighetshelvete på grunn av stoffet.

Venter på midnatt og neste dose

»Tomás» fikk fentanyl av legen sin. Smerten fra kreften var uutholdelig, men han angrer på at han begynte med medisinen. Hver natt står han utenfor det døgnåpne apoteket, der han venter på midnatt. Da kan han hente ut neste dose for å stoppe de grusomme smertene.

Fentanyl har blitt stadig mer utbredt som smertebehandling i flere land. I USA har de lenge snakket om en opioidkrise. Der har stoffet blitt videreutviklet av narkotikabander, under navn som «Drop dead» og «China Whita».

Står for 27% av overdosene

Stadig flere pasienter havner også på kanariske akuttmottak, etter overdoser med syntetisk heroin og fentanyl-lignende stoffer. De siste årene har disse stoffene stått for 27% av overdosene med psykoaktive stoffer på kanariske sykehus.

Til tross for økt bruk er det et lys i enden av tunnelen. 90% av pasientene som behandles på San Miguel avrusningssenter, klarer å slutte. Resten fortsetter å bruke stoffet.

Leter etter alternativer

Fordi både leger og forskere vet hvor avhengighetsskapende fentanyl er, forskes det stadig på nye smertestillende.

På Pompeu Fabra-universitetets laboriatorium i Barcelona, fant forskerne ut at metadon er mindre avhengighetsdannende enn morfin. Begge er opioider, men metadonen aktiverer ikke belønningssenteret i hjernen på samme måte som morfin.

Det forskes derfor intenst på hvordan forskjellige opioider fungerer på hjernen. I fentanyls tilfelle er det likevel utfordringer. Stoffet er 75 - 100 ganger sterkere enn morfin, ifølge SNL.

Verónica Casadó ved laboratoriet jobber nå sammen med det nasjonale instituttet for rusavhengighet i USA for å finne en løsning.

I mellomtiden vil de fentanylavhengige på Kanariøyene fortsette å se på klokka utenfor det døgnåpne apoteket. De venter på slaget midnatt og neste dose.

Powered by Labrador CMS