Teide er en aktiv vulkan på Tenerife. Den hadde sist utbrudd på 1300-tallet. Foto: Jens Steckert, CC BY-SA 3.0

Over 100 jordskjelv på få dager

På tre dager registrerte Involcan over 100 små jordskjelv på Tenerife. Økning av magmamengdene under vulkanen er lite sannsynlig, sier instituttet.

Publisert Sist oppdatert

Fra fredag til mandag registrerte det vulkanologiske instituttet Involcan over 100 små jordskjelv på Tenerife.

Jordskjelvene ble registrert i Cañadas del Teide-området, med episenter på mellom 10 - 20 kilometer.

Jordskjelvene kom i såkalte svermer. Den første startet nattestid den 25. november, etterfulgt av en ny sverm tidlig neste morgen. Den tredje svermen av småskjelv kom 27. november på morgenen.

Ingen av jordskjelvene ble målt til over 1,3 på Richters skala, opplyser Involcan. Dermed var de heller ikke merkbare av befolkningen.

Siden juni 2018 har det vært en økning av slike småskjelv på Tenerife. Dette kan tyde på økt trykk i det vulkanske systemet under Tenerife, som følge av gasser som bygger seg opp, ifølge Involcan.

Sammen med skjelvene har mengden CO2 som slippes ut gjennom krateret på Teide økt siden november 2016.

Les også:

Kan det neste vulkanutbruddet komme fra Teide?

Bakken har derimot ikke steget, påpeker instituttet, noe som gjør en økning av magmamengdene under vulkanen lite sannsynlig.

Kanariøyene er en vulkansk øygruppe og små skjelv er ikke uvanlige. Forskerne følger imidlertid nøye med på jordskjelvaktiviteten rundt Teide og på de andre øyene, fordi dette kan gi indikasjoner på nye utbrudd.

Denne metoden ble også brukt for å varsle utbruddet på La Palma i 2021.

Teide har ikke hatt utbrudd siden 1300-tallet, men det var et utbrudd i 1909 fra vulkanen Chineyero, vest for Teide. Dette utbruddet blir ofte kreditert til Teide, men dette er feil, ifølge Vulkaner.no

Les også:

Gran Canaria har fortsatt vulkansk aktivitet

Powered by Labrador CMS