«Planlegging»: de ulovlige feriehusene klamrer seg til fjellsiden på Tenerife

Publisert Sist oppdatert

Noe på hjertet? Send inn ditt leserinnlegg til kontakt@canariavisen.no

Å planlegge betyr ikke å sitte på rumpa med papir og penn. Det kan like godt, om ikke bedre, kombineres med positive opplevelser.

Slik var det Anders Leopold og undertegnede tenkte i går. Vi skulle planlegge, men var på vei til en plass de fleste knapt har vært, langt mindre finne veien. Ikke engang Anders hadde hørt eller visste om stedet vi skulle besøke.

Et latmannsliv i primitive feriehus. Foto: Bjørn

El Caletón ligger i La Mantaza kommune, nedenfor klippene og helt nede ved havet.

Tenerife´s historie inneholder også ukontrollert bygge-politikk. som øya led under i flere tiår. Det resulterte i ulovlig oppsatte boliger og feriehus på de utroligste steder. Et slikt sted er El Caletón.

Fantastisk skue inn mot Puerto de la Cruz. Et eventyr å stå på klippene å fiske sin egen middag. Foto: Bjørn

Flere slike hus/feriehus er blitt revet av spanske myndigheter de senere år, men El Caletón er foreløpig blitt forskånet. Enn så lenge. På grunn av den usikkerheten er flere hus fraflyttet, mens andre trassig beholder sine plasser i påvente av beslutninger. Nå dette er nevnt må også tillegges at mange hus og leiligheter er lovlig og har kommunale tjenester.

Byggekostnadene overstiger ikke ublu priser på enkelte konstruksjoner. Foto: Bjørn

Uansett, det er innbyggerne i La Matanza, La Victoria og Santa Ursula som har bygget på samme kyst. Resultatet er tvilsomme konstruksjoner. En symfoni av blokker, murstein, sement og maling i alle farger, tilpasset vulkanske klipper og grotter hele veien ned mot havet.

Det er ikke kjent hva fremtiden, skjebnen, til disse konstruksjonene vil være, men store krefter vil få det til å forsvinne.

Tvilsomme feriehus henger i det porøse, vulkanske fjellet. Foto: Bjørn

Det er fra myndighetene side, les Sentralregjeringen, planlagt en gangsti langs denne kysten på 580 meters lengde, med stor parkeringsplass og servise-tjenester til de besøkende. Som for eksempel sanitæranlegg og bevertningssteder. Det ligger også planer å forbedre tilkomsten. Det hele skorter på penger, og det er hva menneskene i El Caletón skjønner. Derfor drøyer de i det lengste med å flytte.

En grotte har fått fasade. Foto: Bjørn

Jeg tror dette tvinger seg frem før eller siden av miljømessig hensyn, samt at kyst-loven skal overholdes.

Det skjønner også jeg, men innrømmer å finne El Caletón spesielt sjarmerende og eksotisk der det ligger mer eller mindre isolert fra resten av nord-kysten av Tenerife.

Hunden er i feriemodus. Foto: Bjørn

Anders og jeg fikk planlagt deler av vårt neste prosjekt. «Tiden rett etter erobringen av Tenerife». Et kåseri i ord, film og bilder.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert av Bjørn‎ i Facebook-gruppen «Skandinavere på Tenerife« og er reprodusert med hans tillatelse her på Canariavisen.no

Powered by Labrador CMS