Å ignorere røde flagg, bade på strender uten badevakter og bruk av oppblåsbare madrasser utgjør risiko for badegjester på Kanariøyene denne sommeren.
I denne guiden får du vite hvordan du holder deg selv og dine kjære trygge langs strendene i sommer. Guiden ble opprinnelig publisert 29. juni 2020, og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.
Les også: Dette er Kanariøyenes beste strender Plattformen Canarias 1500 km de Costa jobber forebyggende for å unngå ulykker i vannet. De har satt sammen en liste over 13 viktige punkter du bør følge når du bader og er på strendene i sommer. Kampanjen understreker at ved å beskytte oss selv beskytter vi alle, og hvis du blir vitne til en nødsituasjon skal du alltid ringe 112.
1. Rødt flagg er rødt lys. Ikke overse det!
80 prosent av ulykker i havet skjer fordi noen ikke har respektert varslingsflagget, og 80 prosent av disse resulterer i død. Rødt flagg betyr totalt badeforbud. Ikke overse det, selv om det ser trygt ut. Undervannstrømmer er ikke nødvendigvis synlige, men de kan være livsfarlige. Når flagget er gult indikerer det at du må utvise forsiktighet, og at du ikke må gå dypere enn knærne. Grønt flagg betyr at forholdene er trygge, men at du fremdeles skal bruke sunn fornuft.
Rødt flagg betyr totalt badeforbud. Foto: Envato Elements
2. Strender uten badevakter: ingen kan redde deg
En annen årsak til høy risiko er å bade på strender uten badevakter, eller når badevaktene ikke er tilstede, f.eks. på kveld og natt. Dersom stranda ikke har badevakter er dette gjerne skiltet, men ikke alltid. Sjekk derfor nøye før du går ut i vannet, for hvis ulykken skjer er det ingen profesjonelle tilstede som kan redde deg. Derfor bør du aldri bade alene på slike strender, og hvis du absolutt skal bade alene bør du ha flytevest. Du kan også spørre surfere eller lokalkjente om hvilke områder som er farlige.
Gå sakte ut i vannet for å sjekke dybden, unngå strømmer i vannet, og svøm alltid parallelt med kysten. Unngå vannet om natta, og bad aldri dersom du har drukket alkohol eller tatt andre rusmidler.
3. Aldri svøm mot en utgående strøm (såkalt rip-current)
En «rip-current» er nok et faremoment for badegjester. Dette er kraftige strømmer som går ut fra land, og er gjerne mellom 5-30 meter brede. Disse kan trekke en svømmer langt ut fra land. En rip-current oppstår når store mengder vann slår mot land og det dannes korridorer som fører vannet ut igjen.
Dersom du blir fanget i en slik rip current skal du aldri forsøke å svømme mot strømmen og inn mot land.
Er du en god svømmer kan du svømme parallelt med kysten til du kommer ut av strømmen, men du vil raskt bli sliten. Dersom du ikke er i god form og en flink svømmer bør du forholde deg rolig og spare energi. Rop etter hjelp og vift med armene for å tiltrekke deg oppmerksomhet.
Se for deg en tredemølle som ikke stanser. Du må gå til siden for å komme deg av, skriver Weather Channel.
4. Bruk hjelm hvis du fisker i stenete områder med vanskelig fremkommelighet
Dersom du skal fiske fra en klippe eller et område med mye sten og berg må du alltid sjekke værmeldingen, prognosene for bølger og vind, og benytte tilstrekkelig sikkerhetsutstyr. Dra aldri alene, og informer venner eller familie om hvor du skal og når du planlegger å komme hjem. Bruk sko som er egnet for terrenget, flytevest, og hjelm dersom det er fare for at man kan falle. Mange drukningsulykker skjer etter fall og slag mot hodet. Hvis du faller i vannet skal du raskt komme deg vekk fra området der bølgene bryter og vente på hjelp. Hvis noen andre faller i vannet skal du kaste ut en livbøye eller noe annet de kan holde seg flytende med, og ikke hopp etter personen ut i vannet, men tilkall hjelp.
5. Barn: flytemadrasser kan være dødelige
Aldri glem at barna er de mest sårbare i vannet. Det tar kun 27 sekunder før en 1-åring drukner hvis de kommer under vann. Hvis du skal bruke oppblåsbare madrasser eller hjelpemidler for å flyte må du være klar over at disse gir en falsk følelse av trygghet. De må brukes riktig og være tilpasset barnets størrelse. Flyteringer kan tippe rundt slik at barnet havner under vann. Flytevest er det mest effektive og sikre hjelpemiddelet. Du må kjenne barnets evne til å svømme. Husk at badevakt ikke er det samme som barnevakt: hold alltid øye med barna når de er på stranda. Ikke bruk oppblåsbare badeleker i vannet. Disse kan være livsfarlige, og det gjelder spesielt badeleker formet som dyr, slik som svaner, enhjørninger etc., ettersom de kan fungere som et seil som drar barnet ut fra land. Oppblåsbare leker kan være morsomt, men det kan også være livsfarlig. Foto: Envato Elements
6. Eldre: et hjerteinfarkt i vannet kan forårsaket død på 1 minutt
Mange eldre blir utsatt for drukningsulykker hvert år på Kanariøyene. De fleste som drukner på øygruppen er menn i alderen 55-75 år. Det er viktig at du kjenner dine egne grenser og fysiske form. Du bør gå sakte ut i vannet for å tilpasse kroppen til temperaturen i vannet. Føler du at du fryser må du ikke bade. Husk også at det er viktig å drikke nok vann, få skygge, unngå tunge måltider, og ikke dra på stranda midt på dagen. Et hjerteinfakt i vannet kan forårsake død på under et minutt. Unngå derfor dype områder og tung fysisk aktivitet. Det er også ekstremt viktig at du følger instruksjoner fra badevaktene til enhver tid.
7. Vannscooter 200 meter fra land
Når du praktiserer vannsport må du overholde sikkerhetssonen, og ha god avstand fra badende. Bruker du vannscooter skal du alltid være mer enn 200 meter fra stranda, eller 50 meter fra svaberg. Informer alltid noen på land før du drar ut med vannscooter eller båt. Husk også at bading ikke er tillatt i områder som er avsatt for båttrafikk. Vær oppmerksom på strømmen i vannet og vinden når du surfer eller praktiserer andre former for vannsport. Kjenn dine egne grenser, og ikke dra for langt ut fra kysten. Du skal ikke kjøre vannscooter rundt båter som er ankret, og bruke egnet sikkerhetsutstyr til enhver tid. Vannscooter hører med til ferien for mange, men husk å følge sikkerhetsreglene. Foto: Envato Elements
8. Badegjester med redusert mobilitet
Det er en del sikkerhetsutfordringer for de som vil nyte et forfriskende bad men har redusert mobilitet. Personer i rullestol, de som er blinde eller har andre funksjonshemminger må undersøke hvilke tjenester og hjelpemidler som er tilgjengelig på stranda. Flere strender har egne ramper for rullestolbrukere. Ikke forsøk å komme deg ut i vannet på egenhånd, og følg råd fra badevaktene. Husk å holde deg innenfor angitte områder, og benytt de hjelpemidlene som er tilgjengelige for et sikkert bad.
9. Dykking er en risikosport
Du skal aldri dykke alene. Ha alltid minst en annen person med deg, og overhold sikkerhetsreglene. Husk å sjekke alt utstyr før du utfører dykket. Kjenn dine egne grenser til enhver tid. Før du dykker skal du sjekke at utstyret er korrekt satt opp, og at luftkvaliteten er god. Når du skal fylle opp oksygenflasker eller leie disse må du kun benytte autoriserte dykkesentre. Ha med deg dykkesertifikat, medisinsk sertifisering og dokumentasjon på helseforsikring: dette er lovpålagt. Husk også at å ta med seg «
souvenirer« fra havbunnen skader økosystemet. Dykking er en risikosport. Følg loven, og aldri dykk alene. Foto: Envato Elements
10. Unngå tunge måltider og temperatursjokk
Etter et kraftig måltid bør du være forsiktig i vannet. Unngå også å ligge for lenge i solen, og bruk solkrem med høy faktor. Kroppen kan reagere kraftig på temperaturforskjellen hvis du går ut i vannet når du er for varm, og det kan føre til tap av bevisthet.
11. Bading i demninger, innsjøer og dammer
Når du bader i en innsjø eller demninger i fjellområdene må du først forsikre deg om at bading er tillatt. Husk at ferskvann gir dårligere flyteevne enn saltvann, så det er anbefalt å bruke flytevest dersom du trenger dette. Aldri hopp eller stup uten å kjenne dybden på forhånd. Bunnen er ikke alltid synlig fra land, og det kan være grener, stener eller skarpe objekter der. Bruk alltid egnede badesko. Unngå å bade alene. Vær forsiktig med heteslag, ettersom varmen kan bli intens i fjellene på sommeren. Ha med deg telefon med fulladet batteri dersom du er langt fra andre mennesker, slik at du kan ringe 112 hvis en nødsituasjon oppstår. Husk å holde naturområdene rene.
12. Selfier kan ta liv
Å ta selfier eller bilder ved ved svaberg har blitt en trend de siste årene. Dette innebærer risiko. Kraftige bølger i bakgrunnen kan se fint ut på Instagram, men de kan også slå deg overende, dra deg ut til havs, og i verste fall ta liv. Når man fokuserer på å fange slike øyeblikk på kamera er oppmerksomheten gjerne rettet mot mobilen og ikke omgivelsene, og det kan føre til alvorlige ulykker. I Spania har slike hendelser tatt mer enn 30 liv de siste fire årene. Derfor må du alltid fokusere på din egen og andres sikkerhet. Det å bli dratt ut av en bølge eller fall fra stor høyde er de vanligste årsakene til drukningsdødsfall i verden. Å ta selfie med bølger i bakgrunnen får mange likes på Instagram, men kan også være livsfarlig. Vær forsiktig. Foto: Envato Elements