Slik skal skogbranner stoppes på Gran Canaria
Øyrådet tar i bruk nye verktøy for å stoppe skogbranner. De kan spå brannens utvikling på få minutter.
Sommeren 2019 svidde en skogbrann av 10000 hektar skog på Gran Canaria. Det var årets verste skogbrann i Spania.
Brannen, som startet i Valleseco, spredte seg raskt over fjellene og rammet åtte kommuner. Nesten tusen mennesker arbeidet dag og natt i kampen mot flammene. 10
000 mennesker ble evakuert.
Bare et døgn etter at brannen startet kom beredskapsmyndighetene med en dramatisk beskjed: brannen kan ikke slukkes.
lammene var for høye og spredte seg for raskt. Alt man kunne håpe på var et væromslag, eller at brannen tok en retning som ville begrense skadeomfanget.
En uke senere fikk mannskapene endelig kontroll over brannen, da vinden roet seg ned før brannen nådde sørsiden av øya. Hadde den gjort det ville den brent seg gjennom Inagua – et naturreservat som også brant i 2007.
Nye tiltak
I august i år godkjente regjeringen en ny lov, med en rekke tiltak for å begrense, forebygge og stanse skogbranner.
Fra 2023 skal øyrådene på Kanariøyene tilpasse sin innsats etter den nye loven, som blant annet krever økt bruk av teknologiske ressurser for å overvåke og planlegge for skogbrann.
Spesielt fokus er det på at skogbranner og risikoen for disse skal oppdages tidlig.
Øyrådet på Gran Canaria har lenge jobbet for å sikre de vakre skogene på Gran Canaria mot brann.
Når risikoen for at slike branner kommer ut av kontroll er lav, foretas det kontrollerte branner for å fjerne busker og kratt. Det lages branngater og plantes trær som bidrar til å øke luftfuktigheten og kjøle ned områder med forhøyet risiko.
Avanserte verktøy
Beredskapsmyndighetene på Gran Canaria har også tatt i bruk nye verktøy, som skal bidra til raskere og bedre beslutninger når branner oppstår. Dette inkluderer en 3D-simulator for skogbranner, som benytter informasjon fra en rekke kilder for å spå hvordan en skogbrann vil utvikle seg.
Slik kan brannmannskapene legge innsatsen der den trengs mest, og være et skritt foran flammene.
Spår hvordan brannen sprer seg
Ved hjelp av kompliserte modeller kan systemet beregne brannens størrelse, hvor den vil bevege seg, og om det lønner seg å slukke den. I enkelte tilfeller kan det lønne seg å la en brann fortsette til den stopper av seg selv.
Simulatoren er utviklet av selskapet Tecnosylva, som ble stiftet i León i Spania i 1997. De er spesielt store i USA, der verktøyene deres brukes av en rekke stater, blant andre California. Staten blir ofte rammet av alvorlige skogbranner.
Først i Europa
Gran Canaria er blant de første i Europa som tar i bruk verktøyet, sammen med Nederland. Systemet har fått navnet Alertagran 2 på Gran Canaria.
Per dags dato har ikke systemet blitt testet under en ekte skogbrann på Gran Canaria.
Les også:
Dette gjør du hvis det blir skogbrann der du er
Slik fungerer det
Hvis alarmen først går vil analytikere kjøre simuleringer som på få minutter gir svar på en rekke taktiske spørsmål, slik som hvor brannen startet, bilder fra overvåkningskameraer som er satt ut for å fange opp skogbrann osv.
Når all informasjonen mates inn i modellen får analytikere og beredskapsmyndigheter en simulering som viser hvordan brannen vil utvikle seg. Systemet er ikke 100% treffsikkert, men kan gi gode indikasjoner på hva som er i vente.
For å beregne dette brukes temperatur, vind, luftfuktighet og annen værinformasjon fra Aemet, sammen med sanntidsinformasjon målt i området.
Analytikere kan legge til egen informasjon om lokale forhold ved behov, ettersom vinden kan være veldig variabel på Gran Canaria.
Verktøyet tar også i bruk kart fra øyrådet, som viser type vegetasjon over hele øya. Om det er furuskog, furuskog med mye undervekst eller et jorde med frukttrær, kan påvirke hvordan brannen vil spre seg.
Disse dataene kombineres med værdata, som også gir svar på om vegetasjonen i området er tørr eller mettet av fuktighet. Tørre barnåler vil for eksempel spre flammene raskere enn grønne grener fra relativt unge trær.
Topografiske kart er også en viktig del av modellen som skaper simuleringene. Branner sprer seg raskest i oppoverbakke.
Programmet tar alt dette med i beregningen for å skape så presise prognoser som mulig. Disse leveres på få sekunder, men det er ikke den eneste teknologiske nyvinningen som nå skal brukes på Gran Canaria.
Programmet Sim Table er også tatt i bruk i Europa for første gang. Her fremstilles områdene i 3D, og hele simuleringen kan deretter vises via en projektor på en miniatyr av Gran Canaria, for å gi full oversikt til de som leder beredskapen.
For tiden jobbes det også med å kunne sende data den andre veien, altså fra Sim Table til Alertagran 2.
Hvordan simuleringene vil fungere under en ekte skogbrann, gjenstår å se.
Forskere og analytikere fra California bistår nå kanariske myndigheter, slik at de kan lære mer om bruken av slike systemer, basert på virkelige hendelser.
I fremtiden vil systemet også omfatte dronevideoer, som kan brukes for å gi en sanntidsoversikt over områder, og i tillegg tilføre modellen enda flere datapunkter.