Sliter med å overleve etter fem uker på nivå 4: – Det er en ruin
I 2021 har Lanzarote fått kjenne på både positive og negative forandringer. Uværet Filomena omgjorde den vulkanske øya til en grønn oase, noe våre vakre leserbilder har dokumentert tidligere. Men øya har også fått merke hvordan strenge restriksjoner kan sette en hel øy i uføre.
Alle bedrifter på øya har fått merke skaden fra den tredje coronabølgen. Etter fem uker med maksimalt tiltaksnivå er presset på helsevesenet fremdeles høyt, utestedene kjemper for livet, og hotellene håper de kan overleve frem til sommeren.
Alt stopper klokken 18
På Lanzarote er det som om livet stopper opp klokken 18:00. Etter dette får bare de essensielle butikkene holde åpent. Man får heller ikke møtes i grupper på mer enn to personer, og skal du inn eller ut av øya må du rettferdiggjøre reisen overfor myndighetene.
Det kan minne om portforbudet som ble innført i mars 2020.
I nivå 4 får ikke utestedene lov til å overstige 50% kapasitet, og bare uteserveringen kan holdes åpen. For å gjøre det litt enklere for utestedene er det lov med fire personer per bord. Men når klokka blir 18 stenger alle dørene, og fire timer senere er det portforbud.
– Ruin
Bareiere på øya beskriver situasjonen som en «ruin». De fleste har mistet mellom 60-70% av omsetningen sin, og har ikke lenger råd til varene de trenger for å holde åpent.
– Dette er en ruin, sier en bareier i Charco de San Ginés til Canarias Ahora.
Det er stengetidene og den nedsatte kapasiteten som rammer hardest. Ønsket om at øya skal gå til nivå 3 er stort, for da kan barene og restaurantene holde åpent noen timer ekstra og får ta inn flere gjester.
Når restauranter må stenge før middagstid mister de også den viktigste omsetningen i løpet av dagen.
Kanskje denne uken
Regjeringen på Kanariøyene valgte i forrige uke å beholde de nåværende nivåene til 4. mars. Om den positive utviklingen fortsetter er det gode muligheter for at Lanzarote kan få gå til nivå 3.
Også hotellene på øya sliter. Turismen har stoppet opp og de fleste holder stengt.
– Hvis vi stenger, åpner vi ikke igjen
Et hotell som har klart å holde dørene åpne så langt er The Sands Beach Hotel, som såvidt klarer seg takket være atleter som kommer til øya, i tillegg til politifolk som flyttes rundt på øygruppen etter behov. Også lokale familier har benyttet seg av hotellet.
Men også dette hotellet vurderer å stenge.
– Det er mange jobber og vi har investert mye tid i dette hotellet. Det krevde mye å åpne igjen etter portforbudet i mars, og jeg vet at hvis vi stenger, åpner vi ikke igjen, forteller eieren Jordi Vargas til Canarias Ahora.
Av de 120 ansatte på hotellet er det bare 21 igjen. Resten er permittert.