Spania dropper påbud om munnbind utendørs
Denne fredagen kunngjorde Spanias statsminister, Pedro Sánchez, at påbudet om munnbind utendørs oppheves fra 26. juni.
– Vi kommer nærmere normalen hver dag. Vi ønsker at økonomien gjenopprettes, og at det er en rettferdig og varig gjenopprettelse, sa Sánchez i sin tale på det økonomiske forumet Cercle d'Economia, i Barcelona.
Tema under møtet var gjenopprettelse av økonomien etter pandemien.
– Ansiktene våre vil igjen få sitt normale utseende om noen dager. Med dette returnerer vi til et liv uten munnbind i gatene. Vi gjør dette fordi vi når alle målene som vi har satt for oss selv i møte med pandemien. Derfor blir dette den siste helgen med munnbind utendørs, fortsatte han.
Spania følger dermed etter blant annet Frankrike, som kunngjorde det samme på torsdag.
Endrer loven
Regjeringen i Spania planlegger å innføre et nytt lovdekret som anullerer det gamle i artikkel 6, lov 2/2021, fra 29. mars.
Denne loven gjør det obligatorisk for alle å bruke munnbind, både innendørs og utendørs. Kravet gjelder også hvis man kan overholde avstand til andre.
Må kunne holde avstand
Fra 26. juni skal det dermed bli mulig å droppe munnbindet utendørs, så lenge man kan overholde 1,5 meters avstand til de som er utenfor sin egen kohort.
Det viser tekniske dokumenter som regionene og Helsedepartementet har blitt enige om, skriver El País.
Motstand mot påbud
De siste månedene har motstanden mot påbudet økt i Spania. Stadig flere forskere mener nå at bruk av munnbind er unødvendig i friluft.
– Det er et bra tidspunkt å ta de av, så lenge det er godt forklart. Når du går utendørs mer eller mindre alene, eller i kohorter, kan den tas av, men i en kø er det best å ta den på. Det er heller ikke lurt å ha kontakt med andre mennesker over tid uten munnbind. Innendørs er det fortsatt viktig å bruke munnbind, sier professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Barcelona, Antonia Trilla, til El País.
Professor og talsperson for den spanske folkehelseforeningen Sespas, Manuel Franco, er enig:
– Det er noe som måtte bli gjort før eller senere, og som støttes av økende vitenskapelige bevis som indikerer at lukkede rom har størst risiko for smitte, sier han.
Andalusia er negative
Helseministeren i Andalusia er derimot negativ til forslaget. Regionen har høyt smittetrykk, med 177,4 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, viser tall fra Helsedepartementet i Spania.
– Det er en debatt jeg ikke liker, fordi vi skaper en falsk følelse av trygghet. Vi tjener ikke noe på det, vi senker bare skuldrene, sa helseminister i regionen, Jesús Aguirre til Canal Sur i går.
Vaksinasjonen går fremover
Men flere regioner har også vært positive til endringen. Vaksinasjonen i Spania går fremover med stormskritt, og rundt halvparten av befolkningen i Spania har fått minst en dose.
Fra før har Frankrike, Storbritannia, Polen og USA også gjort endringer for å tilpasse seg den nye situasjonen.