Spansk landsby satser på norsk kulturarv
Den spanske landsbyen Covarrubias i Burgos-provinsen vil lokke nordmenn til et nytt kulturutvekslingsprosjekt.

Gjennom initiativet Den Norske Forbindelsen ønsker lokale myndigheter og private aktører å utnytte de historiske båndene mellom Norge og Spania til å skape aktivitet i området.
Vil hindre fraflytting
Prosjektet er finansiert av fylkeskommunen i Burgos og støttet av norske og spanske institusjoner.
Ifølge initiativtakerne er målet å bidra til bærekraftig utvikling og hindre fraflytting fra landsbygda, skriver de i en pressemelding.
Historiske forbindelser til Norge
Covarrubias har historiske forbindelser til Norge gjennom prinsesse Kristina av Tunsberg, som på 1200-tallet ble giftet bort til en spansk konge og senere gravlagt i byen.
Landsbyen har i dag rundt 600 innbyggere og ligger to timer unna Madrid og Bilbao.
Til tross for sin lille størrelse, håper de involverte aktørene at kombinasjonen av historie, kulturutveksling og hjemmekontorfasiliteter kan gjøre stedet attraktivt for norske besøkende.
Tilbyr kultur og hjemmekontor
Blant aktivitetene som tilbys er omvisninger i Covarrubias, besøk til Sankt Olavs-kapellet, vinsmaking i Arlanza-området og turer i naturparken Los Sabinares del Arlanza y la Yecla.
Det legges også til rette for digitale nomader som ønsker å kombinere jobb og opplevelser med tilgang til coworking-områder og internett.
Ifølge pressemeldingen fra arrangørene er planen å tilby 7–10 dagers opphold med kulturprogrammer og matopplevelser for turister, samt 2–3 ukers opphold for dem som ønsker å kombinere reise og arbeid.
Det er ikke oppgitt hvor mange deltakere prosjektet vil kunne ta imot, eller hva kostnadene blir.
Satsing på turisme
Dette er ikke første gang Covarrubias har brukt sin historiske forbindelse til Norge i turistsammenheng.
Prinsesse Kristina-stiftelsen arrangerer årlig minnemarkeringer, og Sankt Olavs-kapellet ble innviet i samarbeid mellom spanske og norske institusjoner i 2011.