Spanske forskere med nytt gjennombrudd mot fedme
Kan ha knekt koden.
Spanske forskere har oppdaget en metode som kan få kroppen til å forbrenne mer fett ved å omdanne det til varme.
Oppdagelsen, gjort av forskerne Guadalupe Sabio and Cintia Folgueira ved det nasjonale senteret for kreft- og hjerteforskning i Spania, kan åpne for nye behandlinger mot fedme og relaterte sykdommer som diabetes og høyt kolesterol.
Fett som forbrenner energi
Forskerne har sett på kroppens to typer fettvev: hvitt fett, som lagrer energi, og brunt fett, som forbrenner energi for å produsere varme.
I studien oppdaget forskerne at de kunne få forsøksmus til å forbrenne mer fett gjennom varme ved å blokkere proteinet MCJ.
– Det antas at fedme kan forebygges ved å få dette fettet til å bruke mer energi ved å generere varme, sier Sabio. Derfor er dette en av de mest interessante målområdene innen fedmestudier, sier Guadalupe Sabio.
Dyrene gikk da ned i vekt og reduserte fettlagrene sine.
Forskerne fant også at mus uten MCJ-proteinet var bedre beskyttet mot helseproblemer knyttet til fedme, som høyt blodsukker og økt fett i blodet.
- Vi så også at dyrene uten MCJ i brunt fett er beskyttet mot helseproblemer relatert til fedme, slik som diabetes og økte fettnivåer i blodet, sier Beatriz Cicuéndez, som er hovedforfatter av studien.
– Beskyttelsen skyldes aktiveringen av en signalvei som er essensiell for tilpasning til stress forårsaket av fedme. Denne signalveien fører til økt forbruk av fett, sukker og proteiner – kjent som katabolisme – for å produsere varme i brunt fett, sier hun.
Potensiale for mennesker
Selv om resultatene er lovende, må forskerne undersøke om blokkering av MCJ kan ha bivirkninger andre steder i kroppen før metoden kan prøves på mennesker.
- Samtidig prøver vi å avdekke om disse endringene i kroppens fett kan påvirke vekst av kreft og tap av muskelmasse, som også kan være relatert til kreft, sier kreftforsker Guadalupe Sabio.
Fedme rammer over 16 prosent av voksne og 10 prosent av barn i Spania, og over 650 millioner mennesker globalt, ifølge forskerne.