KN95-masker er populære på Kanariøyene, men følger ikke den samme standarden som FFP2 og FFP3-masker. Illustrasjon: Envato Elements

Stor forskjell på hvor god beskyttelse du får

Er du en av de som bare plukker med deg en tilfeldig pakke munnbind eller bruker KN95-maske? Da bør du lese videre for å unngå å velge feil.

Publisert Sist oppdatert

Det snakkes mye om FFP2 og FFP3-masker. Medisinske og ikke-medisinske munnbind. Ikke alle masker er like. Så hvilken bør du velge? Vi har tatt en titt på de standardiserte kravene i EU.

Opptil 96% reduksjon

Såkalte FFP2 og FFP3-masker gir best beskyttelse mot smitte. Ifølge en forskningsrapport som samlet resultater fra 172 forskningsrapporter, og som ble publisert i tidsskriftet The Lancet, reduserer sistnevnte smitterisikoen med opptil 96%. Disse maskene anses som personlig vernesutstyr, og er derfor regulert av standarden UNE-EN-149 i EU. Det skal det også opplyses om på forpakningen.

Les også:

Maskepåbudet fortsetter – dette gjelder

Strenge krav

Dette betyr at masker som skal kunne klassifiseres under disse betegnelsene gjennomgår en streng kvalitetskontroll og at det stilles meget spesifikke krav til hvor stor prosentandel partikler og aerosoler som skal stoppes av masken.

Derfor bør du se nøye etter CE-merket dersom du kjøper slike masker i EU. Det er også fort gjort å ta feil av CE-merket til EU, og det meget like CE-merket som brukes på mange produkter produsert i Kina.

CE-merket finnes nemlig på en rekke produkter, men vet du hvilket som er ekte? NRK advarte allerede i 2014 mot det falske CE-merket.

Slik kan du se om CE-merket er ekte eller ikke. Merket til høyre har mindre avstand mellom bokstavene, og står for China Export. Dette merket blir ofte satt på produkter som overhodet ikke oppfyller EUs kvalitetskrav, som merkes med CE-merket du kan se til venstre.Men heller ikke CE-merket er noen garanti for produktets kvalitet, ifølge Dinside.no. I en sak om nettopp dette skriver de:

– De to bokstavene betyr bare at

produsenten selv

mener at sikkerhetskravene i EU og EØS-området er oppfylt. Det er altså ikke snakk om noe godkjent-stempel fra EU, bare en egenerklæring. Det kan nærmest virke som om bukken passer havresekken.

Hva med «KN95»?

For å gjøre enda mer komplisert har man også masker som påstås å tilsvare kvalitetskravene i EU. Disse merkes ofte med KN95 – som skal være Kinas svar på N95-standarden i USA, som i EU tilsvarer FFP2.

Men KN95-masker, som det selges mange av på kinabutikker og supermarkeder på Kanariøyene, oppfyller ikke de strenge kravene som settes av EU for personlig verneutstyr. Om masken skal få KN-95-standarden avgjøres nemlig direkte av produsenten, og ikke av myndighetene, slik de må for FFP-standarden.

Nettopp derfor ble markedsføring av KN95-masker forbudt å markedføre i EU i januar 2021, ettersom de ikke oppfyller de strenge kravene til EU.

Munnbind og ansiktsmasker kan deles inn i tre hovedkategorier:
  • Personlig verneutstyr
  • Medisinsk utstyr
  • Ikke-medisinske munnbind/stoffmunnbind

Munnbind beskytter dårligere

Masker med klassifiseringen FFP2 og FFP-3 er som sagt regnet som verneutstyr. Det vil si at maskene skal beskytte deg, i dette tilfellet mot aerosoler og viruspartikler. På den andre siden har du de mer populære munnbindene. Disse sitter løsere og er ofte mer komfortable å ha på, men har en veldig stor hake: mange munnbind er ment for å beskytte motparten, ikke den som bruker munnbindet.

Dermed bidrar du til å beskytte omgivelsene fra smitte dersom du bruker et munnbind, men er i begrenset grad beskyttet selv. Ifølge den store metastudien i The Lancet gir medisinske munnbind likevel økt beskyttelse mot smitte, med en reduksjon på 67% i smitterisikoen.

Nivåer av beskyttelse

Også medisinske munnbind skal være produsert etter klare kvalitetsstandarder i EU. Du kan derfor se etter CE-merket her også, men du bør være oppmerksom på at også medisinske munnbind kommer i forskjellige nivåer:

Ofte vil disse være merket som type 1, 2, eller 2R. Type 1 beskytter dårligst og type 2R beskytter best. Sistnevnte er også laget for å beskytte mot sprut av kroppsvæsker, og kan for eksempel brukes under kirurgiske inngrep.

Velger du å bruke munnbind fremfor ansiktsmasker er det i de fleste tilfeller nok med vanlig type 2, da du neppe blir utsatt for direkte sprut av kroppsvæsker på for eksempel butikken. Disse skal ha en høy filtreringsevne, men gir ikke like god beskyttelse som en ansiktsmaske.

Ikke-medisinske munnbind

Det finnes også stoffmunnbind og ikke-medisinske munnbind i butikkene. Disse har ingen dokumentert beskyttelseseffekt, og de trenger heller ikke å følge de samme kvalitetskravene som medisinske munnbind. Mange munnbind som ved første øyekast ser medisinske ut er egentlig ikke det. Det skal opplyses om dette på pakken, og det gjøres ofte i form av påskrift som «non-medical» eller lignende.

Derfor bør du alltid velge medisinske munnbind eller ansiktsmasker som er godkjent i EU, dersom du ønsker best mulig beskyttelse.

Passform

En annen ting du bør tenke på når maskene skal kjøpes inn er om de passer godt til ditt ansikt. Selv om FFP-2 og 3-masker følger en streng standard til kvalitet er det nemlig ikke sikkert at passformen er riktig for deg. Slike masker skal sitte tett inntil ansiktet ditt, og være uten hull eller åpninger der aerosoler kan slippe inn.

Riktig bruk

Man kommer heller ikke utenom at munnbind og ansiktsmasker ikke fungerer hvis de brukes feil. Munnbindet skal dekke både nese, munn og hake, og hører ikke hjemme på håndleddet eller i pannen:

(Klikk på infografikken for å se fullversjon)

Powered by Labrador CMS