Først ble masse død fisk skylt i land. Så kom haien. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Stranda ble full av død fisk –⁠ så kom haien

Det var ikke måte på hva badegjestene sørvest på Gran Canaria skulle hanskes med.

Publisert Sist oppdatert

Da flere norske familier besøkte den populære Tauro-stranda for en dag med volleyball og bading i går, lørdag, ble de møtt av flere døde fisk i sanda.

Norske Ann Cathrin El Allaoui og datteren Jamila var en av barnefamiliene som ble med.

Ann Cathrin El Allaoui og datteren Jamila bor fast på Gran Canaria. Foto: Privat
Ann Cathrin El Allaoui og datteren Jamila bor fast på Gran Canaria. Foto: Privat

– Det var en del død fisk som lå i strandkanten når vi kom. Det kan jo skje. Ettersom timene gikk ble det bare mer og mer død fisk og til slutt fløt det død fisk i vannet. Da stoppa noen av oss mødrene opp og lurte på hvorfor.

– Vi tenkte jo at vi bader i det vannet her. Hvis fisken dør, hva med oss, sier hun spørrende når Canariavisen tar kontakt.

Mulige årsaker

Canariavisen har tatt kontakt med marinebiologer ved Universitetet i Las Palmas, men siden det er helg har vi ikke fått svar enda.

Imidlertid er det et kjent faktum at avfallsprodukter fra avsalting av sjøvann renner ut ved stranda. Dette er vann med meget høye saltkonsentrasjoner.

Ifølge Outdoors.com kan for mye næringsstoffer og avrenning fra land føre til for lavt oksygennivå i vannet, noe som fører til at fisk dør.

Også økt temperatur i havet på grunn av klimaendringer fører til oksygenmangel i havet, ifølge NRK.

Andre mulige årsaker kan være forensning, planktonoppblomstring eller sykdom blant fisken.

Ingen ble syke

Til tross for den ubehagelige opplevelsen er det ingen blant de norske familiene som har blitt syke eller fått noen reaksjon etter hendelsen, forteller hun til Canariavisen, og legger til at vannet var rent og klart på lørdag, uten alger.

Hai i vannet

Men den begivenhetsrike strandturen stoppet ikke der for familiene fra Den norske skolen på Gran Canaria.

– Litt utpå kvelden når sola begynte å gå ned i 18:30-tiden var alle ungene ute å bada. Det er deilig og varmt. Så sier en av fedrene «oi, er ikke det en haifinne?» og da så vi en hai som svømte litt frem og tilbake.

– Den var ganske stor, så den syntes godt. Den var vel der i en halvtimes tid. Som foreldre vet man ikke hva slags hai det er. Det er jo mulig det ikke er en farlig hai, men skulle den komme lenger inn kan jo ungene bli veldig redde hvis de ser en meterstor hai ved siden av seg når de spiller ball, svømmer og hopper rundt, sier El Allaoiu, og fortsetter:

– Vi ba ungene komme opp, men de fikk lov til å gå ned igjen når vi ikke så den lenger. Men de fikk ikke lov til å gå lenger enn til livet. Et annet par hadde vært der for tre uker siden og da hadde det kommet en hai med god størrelse bare tre meter fra land.

Hun understreker at ingen lot seg skremme nevneverdig av haien, som trolig er en hammerhai.

Ikke uvanlig

Hammerhaien er en snodig og festlig skapning, men man vil ikke irritere den. Den er som regel ufarlig for mennesker, men kan være nysgjerrig. Foto: Kris Mikael Krister, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Hammerhaien er en snodig og festlig skapning, men man vil ikke irritere den. Den er som regel ufarlig for mennesker, men kan være nysgjerrig. Foto: Kris Mikael Krister, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

På sensommeren er det ikke uvanlig at hammerhaien kommer inn på grunt vann for å føde.

I motsetning til mange andre haier, legger ikke hammerhaien egg, men føder levende yngel på grunt vann.

Jakta tar derimot de voksne ute på dypt vann, og derfor utgjør de sjelden en fare for mennesker. De er heller ikke kjent for å være spesielt aggressive, men kan være nysgjerrige.

– Alle syntes det var spennende. Barna stod å speida og var ikke redde, men de så seg litt bakover i vannet, ler El Allaoui.

Powered by Labrador CMS