Streiken er i gang
- Vi gjør alt vi kan, opplyser TUI.

Det er streik i hotell- og restaurantbransjen på Tenerife denne påsken, etter at fagforeningene onsdag kveld avviste det siste forslaget fra arbeidsgiverne.
Uenigheten handler om små beløp. Arbeidsgiverne tilbød en lønnsøkning på opptil 6 prosent, bare 0,25 prosentpoeng unna kravet fra fagforeningene.
Likevel brøt forhandlingene sammen.
Rammer midt i ferien
Streiken rammer torsdag og langfredag, midt i høysesongen, hvor hotellene på øya melder om et belegg på rundt 90 prosent.
TUI opplyser at de har rundt 500 norske gjester på Tenerife i påsken. De skal ha fått melding med informasjon om streiken.
- Vi gjør alt vi kan for å sikre at streiken påvirker våre gjester i så liten grad som mulig, opplyser kommunikasjonssjef Laura Aaltonen i TUI, til Canariavisen.
Hun understreker at måltider og drikkeservering skal foregå, selv om TUI forventer at streiken vil påvirke gjestene.
Også Ving har varslet gjestene sine via SMS, bekrefter de overfor Canariavisen.
- Totalt har vi 723 Ving-gjester fra Norge. Vi har våre ansatte tilgjengelige hvis noen vil ta kontakt, opplyser Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen.

Canariavisen har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Apollo.
Tett løp i avstemning
Det ble holdt en intens og opphetet avstemning blant de ansatte i turistsektoren, med 57 stemmer for å fortsette streiken og 51 imot.
Møtet ble holdt i kinosalen på Hotel Iberostar Anthelia i Adeje, og preges av sterke meninger og splittelse innad blant de ansatte.
Fagforeningen UGT gikk aldri med på det siste lønnsforslaget, og mente det var dårligere enn det forrige.
De reagerte blant annet på at visse hotellansatte ville bli utelatt fra deler av lønnsøkningen, melder fagforeningen selv i en uttalelse.
Samtidig valgte fagforeningen USO å støtte forslaget og trakk seg derfor fra streikekomiteen.

Kan påvirke omdømmet
Myndighetene på Kanariøyene frykter hvilke ringvirkninger streiken kan få for øyas rykte som turistmål.
Turistråden har de siste ukene forsøkt å megle mellom partene, og presidenten i øyregjeringen, Fernando Clavijo, har selv vært involvert i samtalene.
Det har likevel ikke vært nok for å unngå den varslede streiken.
Ashotel, arbeidsgiverorganisasjonen for hotellene, er sterkt kritiske til streiken og kaller den et «fullstendig feiltrinn» som skyldes fagforeningspolitikk mer enn reelle krav fra de ansatte.

Ikke streik i Las Palmas
På Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura blir det derimot ingen streik.
Der kom partene til enighet om et lønnshopp på totalt 5 prosent og en ekstra utbetaling på 650 euro i mai.
Strid om pålagte minimumstjenester
Turistdepartementet på Kanariøyene har vedtatt at hotellene må opprettholde mellom 15 og 25 prosent av bemanningen under streiken for å sikre et minimumstilbud.
Det gjelder blant annet renhold, resepsjon, vedlikehold og matservering.
Men fagforeningene mener dette er ulovlig og har klaget inn avgjørelsen til høyesterett på Kanariøyene.
De mener tiltakene undergraver streikeretten, sier de i en samlet uttalelse til pressen.

Langvarig konflikt
Konflikten om lønnsøkninger i turistbransjen har vært langvarig. De ansatte mener næringen selv har hatt rekordinntekter i flere år, samtidig som kjøpekraften til ansatte har gått ned.
Arbeidsgiverne har svart med kritikk av de ansatte, som de mener har for høyt fravær.
Imidlertid har ikke bransjen selv ønsket å forhandle om nye fraværsregler, før etter nye forhandlinger om en tariffavtale.
Du har rettigheter
Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forklarer at du har en hel del rettigheter dersom du rammes av en slik generalstreik på hotellet i ferien.
- De reisende har krav på informasjon om hva som skjer. Dersom hotellet avlyser oppholdet ditt, har du krav på å få pengene igjen, sier Iversen til Canariavisen.

Om streiken ender opp med å redusere antall feriedager, har du også rettigheter ovenfor selskapet, dersom du har gått for en pakkereise.
- Og hvis servicetilbudet på hotellet er mindre som følge av streiken, for eksempel manglende renhold eller frokost – vil du ofte ha rett på et prisavslag, avslutter Iversen.