Strendene kan være tryggere enn tidligere antatt
Informasjon fra Helsedepartementet på Kanariøyene viser at ingen utbrudd av Covid-19 er koblet til strendene på øygruppen.
Ifølge ekspertene trenger ikke dette i seg selv å bety at strendene er trygge, fordi smittesporingen ikke nødvendigvis fungerer godt på slike steder.
Det samme gjelder utbrudd på restauranter, barer og kollektivtransporten.
Selv om smittefaren utendørs er lavere, spesielt ved havet hvor det gjerne blåser slik at aerosolene ikke samler seg, er det ikke risikofritt på strendene heller.
Overfylte strender
Bilder av overfylte strender ble mye delt i fjor sommer, da store deler av verden gikk inn i den såkalte «nye normalen». Dette skjedde både på Gran Canaria og andre steder i Europa, og fikk mange smitteeksperter til å riste på hodet. Men åtte måneder senere viser ny forskning at strendene muligens er tryggere enn tidligere antatt.
Bilder som dette sirkulerte i nyhetene etter den første virusbølgen, og fikk mange til å kritisere åpningen av strendene. Her fra Tel Aviv i Israel. Foto: Igor Zeiger CC BY-SA 2.0 via Wikimedia CommonsIngen utbrudd på strender
Ifølge epidemiolog Mark Woolhouse ved University of Edinburgh har det ikke vært et eneste utbrudd knyttet til strendene, skriver The Guardian.
– I løpet av sommeren var nyhetene fulle av bilder med overfylte strender, og det var kritikk for det. Det var ingen utbrudd knyttet til offentlige strender. Så vidt jeg har det aldri vært et utbrudd av Covid-19 koblet til en strand noe sted i verden, sier forskeren til avisen.
Heller ikke på Kanariøyene
Heller ikke helsemyndighetene på Kanariøyene har registrert noen utbrudd på strendene. Blant de over 40.000 positive tilfellene er faktisk ikke et eneste smittetilfelle koblet til strendene.
Ifølge professor i mikrobiologi ved universitetet i Las Palmas ULPGC, María del Mar Tavío, kan det tyde på flere ting.
På den ene siden er det vanskelig å vite nøyaktig hvor smitten oppstod. Ifølge den siste rapporten fra Carlos III-instituttet har mer enn 40% av smittetilfellene på Kanariøyene ukjent opphav.
Tas med en klype salt
Og selv for de resterende 60% hvor myndighetene har klart å spore smitten må dette tas med en klype salt, ifølge forskeren. Likevel er det en grunn til at myndighetene på øygruppen stadig peker på utbrudd i familie- og vennekretsen som en hovedårsak til smitte.
Smittesporingen i Spania handler hovedsaklig om å finne ut hvor mange en person har smittet, og ikke nødvendigvis når smitten oppstod. Derfor analyserer smittesporere de foregående 48 timene fra et tilfelle ble oppdaget, slik at nærkontakter kan identifiseres.
Helsemyndighetene går altså ikke 14 dager tilbake i tid, som er tiden man antas å være smittsom, forklarer Tavío til avisen Canarias Ahora.
Lavere smittefare
Men også Tavío ser logikken i at smittefaren på strendene er lavere. Ettersom man er ute i frisk luft er smittefaren lavere, og dette er også presidenten i folkehelseforbundet på Kanariøyene, José Luis Alonso enig i.
– Null risiko eksisterer ikke på grunn av dråpene som vi sender ut når vi snakker, hoster eller nyser. Hva kan vi gjøre da? Ved å vite at offentlige steder er tryggere kan vi bruke strategier for å holde disse områdene åpne, som er essensielle for fysisk og mental helse, forsøke å unngå folkemengder, ikke dra til steder med mange folk eller i rushtiden, og holde god avstand, forklarer Alonso til Canarias Ahora.
Forskerne mener derfor at åpne områder i friluft bør holdes åpne så langt det lar seg gjøre, slik at man oppfordrer til bruk av disse.
Er dette Kanariøyenes mest unike strand?
$bp(»Brid_14466868», {»id»:»25082»,»width»:»16»,»height»:»9»,»video»:»718650»});
Chargo de Los Clicos:Den svarte stranda som grenser mot en grønn lagune med det blå havet utenfor er slående vakkert.Vind og solstråling
På strendene er det i tillegg gjerne mer vind som bidrar til å ventilere området hele tiden. En annen faktor er solstrålingen. Ifølge en studie i Nature fører mer ultraviolett stråling til lavere dødelighet fra coronaviruset. En annen studie viser dessuten at mer solstråling fører til mindre smittespredning.
– Vi kan fortsatt ikke være sikre. Det kan være at temperaturen påvirker uttørkingen av viruset og reduserer risiko for smitte fra overflater, fordi det trenger noe fuktighet for å være effektivt. Men bare ved å ikke være i sola øker smittbarheten, og åpenbart kan det skje smitte uten sikkerhetsavstand, forklarer Tavío.
Ifølge Verdens helseorganisasjon er også vannet relativt trygt.
– Per dags dato er det ikke noe bevis på at coronavirus overlever i vann, inkludert kloakk, skriver WHO på sin nettside.Amerikanske CDC har også slått fast at det inne finnes noe bevis på at SARS-CoV-2-viruset kan spre seg i vann.