VULKANKRISEN: Denne lavablokken er stor som et hus
Lavablokker på størrelse med hus har veltet ut fra vulkanen på La Palma de siste dagene. På de andre øyene fortsetter livet som normalt. «
Tre uker etter at et vulkanutbrudd satt hverdagen på hodet for innbyggerne på La Palma, fortsetter lavastrømmene å ødelegge boliger, gårder og naturområder.
Store lavablokker på størrelse med bolighus har veltet ut av vulkanen. Utbruddet har økt i intensitet de siste dagene, etter at nordsiden av vulkankjeglen kollapset i forrige uke.
Og mens hverdagen består av askeregn, glødende lava og frykt på La Palma, merker man lite til utbruddet på de andre Kanariøyene . Der fortsetter livet som normalt, selv om alle har utbruddet i baktankene.
Flere hus kan bli ødelagt
Siden 19. september har vulkanen ødelagt et område på 525 hektar og ødelagt 1186 bygninger, ifølge øygruppens regjering. Med de nye lavastrømmene står ytterligere 95 hus i fare for å bli tatt av de glødende steinmassene.
Med temperaturer på rundt 1240 grader celsius, har lavaen ødelagt de få bygningene som stod igjen nord for byen Todoque. Ifølge vulkanologi-instituttet Involcan er dette et av de hardest rammede områdene.
En normalt Kanariøy-utbrudd
Involcan-ekspertene fortsetter å understreke at dette er et normalt utbrudd på Kanariøyene, men for innbyggerne som ble født etter 1971 – og som dermed ikke har opplevd tidligere utbrudd – er dette alt annet enn normalt.
Utbruddet i Teneguía varte fra 26. oktober til 28. november 1971, og ødela bare noen få hus. Det pågående utbruddet har ført til langt større ødeleggelser.
6000 evakuert
Så langt er rundt 6000 mennesker evakuert. Mange av de har mistet sine hjem, sine gårder og livsgrunnlaget sitt.
I tre uker har de nå hørt på det nesten konstante bulderet fra vulkanen. Eksplosjoner og jordskjelv er en stadig påminner om det som skjer på La Palma, enten man ser vulkanen eller ikke.
Bråket fra vulkanen er mer enn bare irritasjon. Det er psykologisk terror, som gir søvnløse netter, der man ikke er i stand til å koble av.
Lyden fra vulkanen er intens:
No audio/video configured in the player.
Error loading media
Voldsomt
Share this video
00:00
Live
00:00 / 00:15
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Back
Default
English
Español
Українська
Русский
Share
Back
Mow Player
Jordskjelvene holder seg på 10 - 15 kilometers dybde, ifølge det nasjonale geografiske institutt. Noen også dypere. Ekspertene er derfor trygge på at det ikke kommer nye utbruddsoner.
40 - 60 millioner kubikkmeter lava
Involcan anslår at vulkanen har sendt ut nesten 40 millioner kubikkmeter lava, siden utbruddet startet.
Satelittbilder anslår på sin side rundt 60 millioner kubikkmeter.
3500 meter høy askesky
Askeskyen fra vulkanen går 3500 meter til værs. I morgen kan vinden flytte askeskyen mot Tenerife. Man antar også at nye forsinkelser på grunn av aske vil oppstå på La Palma-flyplassen.
Så langt har det ikke vært noen store konsekvenser for lufttrafikken ved Kanariøyene. Det har vært noen omdirigeringer fra Tenerife nord til Tenerife sør, og La Palma-flyplassen har måttet stenge i perioder på grunn av aske på rullebanen.
Øya vokser
Lavastrømmene har også nådd havet, der giftig gass siger opp fra en ny landmasse. La Palma er i ferd med å bli større.
Det internasjonale geografiske institutt overvåker denne situasjonen nøye. De nye landmassene kan kollapse ut i havet og medføre store gassutslipp, eksplosjoner og bølger. Det påpekes at det i så fall vil dreie seg om relativt lave bølger
Store mengder gass
De store mengdene svoveldioksid og karbondioksid som slippes ut fra vulkanen har også skapt bekymring hos innbyggerne. Ekspertene enes om at dette for øyeblikket ikke utgjør noen risiko for innbyggerne.
4522 tonn svoveldioksid og 1958 tonn CO2 slippes ut fra vulkanen, hver eneste dag.
Aktiv vulkan
La Cumbre Vieja-området er en av de mest vulkansk aktive på Kanariøyene.
To av de siste tre utbruddene har skjedd her, ved San Juan-vulkanen i 1949 og Teneguía i 1971. Sistnevnte tok livet av en fisker som pustet inn giftig gass.