Siste
Insular-sykehuset i Las Palmas har nok et utbrudd blant pasienter og innlagte. Foto: Google Maps

Nytt utbrudd på Insular-sykehuset på Gran Canaria


Nok et nytt utbrudd er bekreftet på Insular-sykehuset i Las Palmas, denne gangen i sjette etasje. Det var fagforeningen Asaca som først omtalte utbruddet, hvor to sykepleiere og seks pasienter har testet positivt for coronaviruset.

To av de smittede pasientene skal være langtidspasienter på en psykiatrisk avdeling, og som har vært innlagt på enkeltrom i flere år. I tillegg er en tredje ansatt isolert etter å nærkontakt med de smittede.

Sykehuset har flere ganger blitt kritisert for dårlige rutiner, og Canariavisen kunne tidligere i høst avsløre sviktende rutiner i smittevernet på palliativ avdeling ved nettopp Insular.

 

Norsk pasient forteller: Alvorlig brist i rutinene på Insular-sykehuset
 

Kritiserer sykehusledelsen

Fagforeningen Asaca kritiserer nok en gang sykehusledelsen for dårlige rutiner, etter at sykehuset har besluttet at kun pasienter skal gjennomgå systematiske prøver for Covid-19, noe som ikke blir pålagt alle ansatte.

– Ledelsen fortsetter å handle sent og dårlig, og forebygging er det gjentakende problemet. Det ser ut som om de gjør samme feil igjen, skriver fagforeningen i en pressemelding.

Smittesituasjonen på Kanariøyene

På fredag ble 151 nye smittetilfeller bekreftet på Kanariøyene. Antallet aktive tilfeller er stadig på vei ned, og det er nå 6101 smittede på øygruppen.

45 personer er innlagt på intensivavdeling og 227 til observasjon. I tillegg har et nytt dødsfall på Gran Canaria økt totalt antall døde til 268.

Øyfordelingen

På Gran Canaria ble det bekreftet 26 nye smittetilfeller i går og 2818 personer er fremdeles smittet. Tenerife fikk 121 nye tilfeller og har nå 3135 aktive.

Lanzarote melder om 5 nye tilfeller og 71 aktive, Fuerteventura har 49 aktive, som er to færre enn i går.

La Palma har 5 aktive men ingen nye tilfeller, La Gomera har 3 nye og 14 aktive, og El Hierro hadde en nedgang på 1 smittet, og har derfor 8 aktive tilfeller.

På Tenerife har utviklingen vært negativ den siste tiden, og mens antall smittede faller på Gran Canaria øker de på Tenerife. Lokale helsemyndigheter har derfor gitt Tenerife rødt lys frem til 6. november, noe som betyr strengere regler og flere restriksjoner på øya.

Fremdeles rødt hos Norge og EU

Resten av øygruppen fortsetter med grønt lys hos kanariske helsemyndigheter, men er fremdeles rødt på det norske reisekartet fra Folkehelseinstituttet.

Kanariøyene er også rødt på EUs reisekart foreløpig, som betyr at medlemslandene anbefales tiltak som testing og karantene for reisende fra øygruppen.

Til tross for dette har nå både Storbritannia og Tyskland åpnet for reiser til øygruppen, og de første flyene lander denne lørdagen. Avgjørelsene fra de to viktigste turistlandene til Kanariøyene kom like etter hverandre tidligere denne uken.

Også svenskene satser på Kanariøyene fremover, og det første charterflyet fra Ving lander på Gran Canaria klokken 11:40 denne lørdagen.
31 000 flyseter fra Tyskland og Storbritannia neste uke
 

Smittetrykket

Øygruppen har nå 43,51 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 7 dagene, og har dermed det laveste smittetrykket i Spania.

Ifølge Generaldirektoratet for folkehelse har Tenerife 62,43 tilfeller per 100 000, og øya anses å ha et høyt smittetrykk. Også El Hierro har et høyt smittetrykk i forhold til innbyggertallet den siste uken med 72,9 smittede per 100 000 innbyggere. Likevel får øya grønt lys ettersom ikke alle kriteriene for dette har blitt oppfylt.

Denne uken tar helsemyndighetene på øygruppen de nye antigen-testene i bruk, og har distribuert over 200 000 slike prøver til helsesentrene. Disse skal med høy nøyaktighet kunne gi svar på en Covid-19-prøve innen 15 minutter, og er ment å supplere de vanlige PCR-prøvene.