Ambulanser på Kanariøyene
På Kanariøyene finnes både private og offentlige ambulanser. Hvem ringer du i nød, og hvordan fungerer egentlig dette med ambulanse på Kanariøyene?
Canariavisen får ofte spørsmål relatert til ambulanser, politi og nødsentral på Kanariøyene. Det er kanskje ikke så rart, ettersom man er avhengig av disse tjenestene hvis man havner i nød under oppholdet.
Denne gangen er det en leser som har sendt inn spørsmål om ambulansene på Kanariøyene. Det er jo så mange forskjellige biler, logoer og telefonnummer. Så hvordan fungerer egentlig dette med ambulanse på Kanariøyene?
Offentlig og privat ambulanse
På Kanariøyene finnes det både private og offentlige ambulanser. Det låter kanskje litt rart for oss nordmenn, som er vant til én enkelt ambulansetjeneste og telefonnummer 113 når de trengs.
Den offentlige ambulansen
La oss begynne med den offentlige ambulansetjenesten, Servicio de Urgencias Canario – eller SUC.
Dette er ambulansen som mest sannsynlig kommer når du ringer 112 (nødsentralen på Kanariøyene).
Ambulansene er gule og har påskriften SUC på siden/bak på bilen. De offentlige ambulansene kan inndeles i tre kategorier:
- Soporte Vital Basico (førstehjelpsambulanse). Det er disse som vanligvis rykker ut. De har grunnleggende førstehjelpsutstyr og er bemannet av to ambulanseteknikere.
- Ambulancia Medicalizada (ambulanse med lege og mer avansert utstyr). Disse rykker ut til de mest alvorlige tilfellene, men det er færre slike biler. De er som regel bemannet med to ambulanseteknikere og en lege.
- Transporte Sanitario No Urgente (syketransport – disse bilene er grå). De rykker ikke ut til ulykker og skader, men frakter pasienter som f.eks. skal fra legekontor til sykehus eller mellom sykehus når det ikke er akutt.
Om du havner i nød på Kanariøyene er det også greit å vite at øygruppen har et felles nødnummer for alle hendelser: 112.
Her vil du bli besvart av en operatør som henter inn de viktigste detaljene: hva har skjedd og hvor du er. Når dette er gjort varsler operatøren nødvendige instanser, slik som politi, ambulanse eller brannvesen, før du settes videre over til en tekniker med spesialitet på området ved behov.
Nødsentralen på Kanariøyene snakker engelsk, fransk, tysk og selvfølgelig spansk.
Private ambulanser
I tillegg til den offentlige ambulansetjenesten, finnes det flere private aktører. Disse ambulansene kan ofte se veldig like ut som de offentlige. De er gjerne gule med rød påskrift og er utstyrt med blålys, akkurat som de offentlige.
De har rett til å kjøre utrykning og er som regel utstyrt med ambulanseteknikere og noen ganger lege.
Private ambulanser kan rykke ut på bestilling fra legesentre, f.eks. om du havner på et privat legekontor og skal fraktes videre til privat sykehus for videre behandling.
Man kan også kontakte de private ambulansene direkte. Et eksempel på dette er selskapet Samur, som har et samarbeid med Det norske legesenteret i Arguineguín. De kan stille opp med ambulanse eller legebesøk på døra ved behov, døgnet rundt.
Les også:
Politiet på Kanariøyene: hva er forskjellen på Guardia Civil, Policia Local, og Policia Nacional?
Til forskjell fra det offentlige, gjelder ikke HELFO-kortet ditt i det private helsevesenet. Det innebærer at du må ha reiseforsikring eller betale selv.
Fordelen med de private ambulansene er at disse også kan rykke ut når det ikke er akutt, f.eks. om du havner på et privat legekontor og ikke føler deg frisk nok til å ta en taxi til sykehuset selv, eller om du har behov for behandling underveis. Med andre ord kan de private ambulansene stille opp når det offentlige ikke vil eller kan gjøre det.
I tillegg kjører private ambulanser på oppdrag for nødsentralen, dersom det ikke er noen offentlige ambulanser tilgjengelig.
Det finnes også private ambulanser i regi av Røde Kors. Disse er gjerne grunnleggende førstehjelpsambulanser som stiller opp på større arrangementer.
Les også: