Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Dette gjør du med bråkete naboer i Spania

Lei av bråk? Her er rådene.

Publisert Sist oppdatert

Uansett hvor i verden du bor, er det noen ting som er uunngåelige – hunder som bjeffer, barn som skriker av glede, og naboer som insisterer på å klippe plenen tidlig på morgenen.

Kanskje driver nabofruen høyrøstede samtaler på tvers av gata, mens mannen over deg har en lidenskap for dubstep som varer til langt på natt.

Å bo tett på andre mennesker innebærer en viss grad av støy. Men hva gjør du når støyen blir så overveldende at den forstyrrer ditt hverdagsliv?

Her er dine beste strategier for å gjenvinne husfreden.

Støynivåer i Spania

Støynivåene i Spania er generelt høyere enn i mange andre land. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det kun Japan som har høyere desibelnivåer. WHO anbefaler en grense på 65 desibel for akseptabel støy, men det estimeres at rundt ni millioner mennesker i Spania utsettes for høyere nivåer årlig.

Mesteparten av denne støyen kommer fra trafikk, men 16 prosent av husholdningene i en WHO-undersøkelse rapporterte om nabostøy både ute og inne.

Loven om støyforurensning i Spania

Det er ulovlig å overskride fastsatte støynivåer i Spania. Å forstyrre roen i andres hjem anses som et brudd på retten til privatliv, og denne retten er nedfelt i grunnloven.

Hvis naboen har fest til klokka 03 eller driller i veggen ved midnatt, har du med andre ord en rekke rettigheter.

I 2003 innførte Spania sin første nasjonale støylov, og ulike regioner og kommuner har også egne retningslinjer og forskrifter. Selv om lovverket er på plass, er det ikke alltid klart hvordan det kan anvendes.

Støy fra naboer, kjæledyr, elektriske apparater, byggeplasser, mopeder, søppelinnsamling og gatefestivaler faller utenfor statens jurisdiksjon og er kommunens ansvar.

Snakk med naboen

Ofte er støyende naboer uvitende om støyen de lager. Før du anmelder dem til kommunen, kan det være lurt å ta en prat med naboen. Dette løser som regel problemet.

Hvis dialogen ikke fører frem, kan du i din anmeldelse vise til at du har forsøkt å løse saken på en vennlig måte først.

Notér støyforholdene

Før du kontakter kommunen, er det nyttig å føre logg over støyforholdene. En desibelmåler (medidor de decibeles) kan være til hjelp. Disse kan kjøpes på nettet eller hos enkelte jernvarehandler.

Utsted en skriftlig advarsel

Hvis samtaler med naboen ikke hjelper, er det på tide å advare skriftlig. Skriv på en rolig og upartisk måte, og gjør det klart at neste skritt vil være å kontakte myndighetene hvis problemet ikke opphører. Behold en kopi av brevet til din anmeldelse.

Ring politiet

Hvis alle forsøk på dialog og skriftlige advarsler mislykkes, er det på tide å gjøre klagen offisiell. Kontakt det lokale politiet i din kommune.

Selv om de kanskje ikke kan prioritere saken med en gang, blir den i det minste registrert.

Om du kan vise til at du har forsøkt dialog, skriftlig advarsel, og har loggført støyforholdene, vil politiet trolig være mer sympatiske.

Anmeld naboen

Hvis politiet ikke kan hjelpe når du ringer, eller naboen fortsetter å bråke, er neste instans domstolene.

Hvor du leverer anmeldelsen vil variere avhengig av hvor du bor. I store byer kan lokal- eller regionspolitiet håndtere saken, mens i mer landlige strøk er det ofte Guardia Civil som tar seg av slike saker.

Behold alle brev og papirer, samt eventuelle politirapporter og vitneforklaringer fra andre naboer for å styrke saken din.

Hvis saken går til retten og du vinner, kan naboen risikere å måtte betale erstatning, bli utvist fra eiendommen i opptil tre år hvis de eier den, eller få leiekontrakten tvangsavsluttet om de leier.

Powered by Labrador CMS