Pass på dette før du slipper ungene løs på stranda
Endelig ferie! Men ikke glem disse viktige tingene før du lar ungene storkose seg på de kanariske strendene. Det kan i verste fall medføre livsfare.
Stranda er det perfekte stedet for et avkjølende bad i ferien. Ungene elsker naturligvis å bade, og mange av strendene i de populære områdene er smekkfulle av turister i høysesongen.
Men selv om du ser både badevakter, netting og stille vann, er det viktig at du alltid passer ekstra godt på når du har med deg barn på stranda.
Her er noen tips og forholdsregler som alle foreldre bør ta når familien skal nyte en stranddag på Kanariøyene.
Pass på heteslag
Barn er spesielt følsomme for varmen og sola. De bør ikke være i direkte sollys i lang tid.
Unngå gjerne timene midt på dagen, da er solen sterkest. Husk også at sola er mye sterkere på Kanariøyene enn i Norge. Normalt er UV-indeksen på mellom 5 - 7 på vinteren.
Det betyr at ungenes sarte hud kan bli brent på under en halvtime, og ingen vil vel få ferien ødelagt av dét – for ikke å snakke om kreftrisikoen senere i livet.
Heteslag er det også viktig å være obs på. Det får man når kroppen ikke lenger er i stand til å regulere kroppstemperaturen.
Hvis barnet opplever følgende symptomer må du reagere:
- Utmattelse.
- Kvalme og oppkast.
- Irritabel, likegyldig eller desorientert atferd.
- Rød og varm hud, eller kald og klam hud (sistnevnte kan tyde på sjokk).
- Kroppstemperatur over 38,5 grader.
Lege bør alltid kontaktes ved heteslag, fordi tilstanden i verste fall kan være livstruende. Om barnet er forvirret eller bevisstløst, eller får en kroppstemperatur på over 40 grader, haster det å tilkalle hjelp. I så fall bør du ringe nødsentralen på 112. De snakker engelsk, tysk, fransk og spansk.
For å unngå heteslag bør du ifølge Nettdoktor.no bruke rikelig med solkrem, luftige klær og lyse hodeplagg som beskytter mot sola. Gi barna masse å drikke (vann) og unngå sukkerholdige drikker i store mengder. Pass også på at barnet (og du) får nok pauser fra sola, spesielt midt på dagen.
Barn er dessuten mer aktive enn de voksne og kan derfor bli oppvarmet raskere.
Om barnet får heteslag må du:
- Få de ut av solen og flytt de til et kjølig sted.
- Kle av barnet og legg det i stabilt sideleie.
- Legg kalde og våte omslag rundt barnet, f.eks. håndklær eller klesplagg som du fukter og vrir opp.
- Mål temperaturen hvis mulig for å være sikker på at den synker.
Les også:
Følg med hele tiden
Det sier seg kanskje selv, men følg med ungene dine hele tiden. Respekter strandas og livreddernes instruksjoner.
Hvis barnet kommer under vann ufrivillig vil det mangle oksygen på få sekunder og det kan fort bli kritisk. Dette er alle foreldres mareritt på stranda, så ha alltid et blikk på ungene, enten de leker eller bader på stranda.
Kutt, stikk, og maneter
Bystrender kan ha rester av glass og andre skarpe gjenstander i sanda. Det er lurt å gi barna et par strandsko når de leker i sanda. Det kan også finnes sneiper eller annet avfall i sanda, selv om disse skal rengjøres hver dag.
Vær også på vakt mot maneter. Brennmaneter av typen Portugisisk krigsskip kommer av og til på besøk langs strendene.
Med disse gjelder uttrykket «en ulykke kommer sjelden alene» – for disse kan komme i flokk – og føre til meget smertefulle hudskader og i verste fall allergisk reaksjon.
Selv om det forekommer sjelden, har folk mistet livet som følge av sjokk og hjerteproblemer i vannet på grunn av de sterke smertene fra disse manetene.
Du kan lese vår guide for å unngå disse manetene og hva du må gjøre hvis noen blir brent her.
Flaggvarslingen
Havstrømmene er en avgjørende faktor for hvilket badeflagg som henges opp. Hvis flagget er gult bør du være ekstra forsiktig. Det kan være sterke undervannstrømmer, og disse kan raskt dra barna under vann eller langt ut fra stranda.
80 prosent av ulykker i havet skjer fordi noen ikke har respektert varslingsflagget, og 80 prosent av disse resulterer i død.
Les også:
Kanariøyenes beste strender – den ultimate strandguiden
Dette betyr flaggene:
- Grønt flagg: Trygge badeforhold, men bruk sunn fornuft.
- Gult flagg: Risikable badeforhold. Utvis ekstrem forsiktighet. Ved gult flagg bør du ikke la ungene bade uten at du er tilstede, og du bør ikke gå dypere enn til knærne med ungene.
- Rødt flagg: Totalt badeforbud – det er forbundet med livsfare å gå ut i vannet eller være for nært vannet, f.eks. som følge av kraftige undervannsstrømmer eller høye bølger.
- Flagg med manet og påskriften «AGUAVIVAS»: Det kan være farlige maneter i vannet. Flaggets design varierer fra sted til sted i Spania.
- Svart flagg: Stranda er stengt som følge av tilstand på vann eller sand, som kan medføre alvorlig helsefare.
Har stranda badevakt?
Hvis du ikke ser en badevakt på stranda er det ingen umiddelbar hjelp å få hvis noe skulle skje. Dette er gjerne skiltet, men ikke alltid. Sjekk derfor nøye og husk at du er badevakten hvis noe skjer med ditt barn. Sjekk alltid dybden og forholdene på stranda, før du lar ungene bade.
Unngå alkohol
Alkohol svekker dømmekraften og reaksjonsevnen din. Har du med ungene på stranda er det ekstra viktig at du er ved dine fulle fem. Inntak av alkohol forhindrer dette. Ta heller kosepilsen på hotellet når ungene har lagt seg.
Se opp for utgående strømmer (såkalte rip-currents)
En rip-current kan være livsfarlig. Dette er kraftige strømmer som går ut fra land. De er gjerne 5 - 30 meter brede og kan trekke svømmere langt ut fra land. En rip-current oppstår når store mengder vann slår mot land og det dannes korridorer som fører vannet ut igjen.
Dersom du blir fanget i en slik rip-current skal du aldri forsøke å svømme mot strømmen og inn mot land.
Er du en god svømmer kan du svømme parallelt med kysten til du kommer ut av strømmen, men du vil raskt bli sliten. Dersom du ikke er i god form og en flink svømmer bør du forholde deg rolig og spare energi. Rop etter hjelp og vift med armene for å tiltrekke deg oppmerksomhet.
Om ungene blir tatt av en utgående strøm må du umiddelbart varsle badevaktene og andre som kan hjelpe, før du selv legger på svøm ut. Hvis du selv blir tatt av strømmen risikerer du at ingen vet om situasjonen og kan komme til unnsetning.
Er du ikke en veldig sterk svømmer er det best å overlate redningen til noen andre. Hvis du også havner i nød kan en eventuell innsats fra badevaktene bli vanskeligere.
Flytemadrasser kan være dødsfeller
Det tar bare sekunder under vann, før et lite barn risikerer å drukne. Oppblåsbare madrasser og flytehjelpemidler kan gi en falsk følelse av trygghet. Disse må alltid brukes riktig og være tilpasset barnets størrelse.
Flyteringer kan tippe rundt slik at barnet havner med hodet under vann. Oppblåsbare badeleker kan også være livsfarlige, spesielt de som er store. Disse kan fungere nærmest som et seil, og dra barnet ut fra land.
Skal du bruke hjelpemidler bør dette være flytevest. Det er også viktig at man kjenner barnets evne til å svømme.
Husk at badevakt ikke er det samme som barnevakt. Hold alltid øye med barna når de er på stranda.