Økt beredskap på flyplasser i Spania - frykter kinesisk epidemi


Helsedepartementet har informert flyplassmyndighetene i Spania om situasjonen rundt det nye coronaviruset, som har sitt opphav i Kina, slik at disse kan ha beredskapen i orden dersom det blir nødvendig å aktivere prosedyrer ved flyplassene.

Det melder senteret for koordinering av helsevarsler og nødsituasjoner (CCAES) i Helsedepartementet i sin siste rapport om viruset. Rapporten peker også på at risikoen for at smitten kommer til Spania «for øyeblikket er veldig liten».

Underdirektoratet for generell helse har vært de som informerte flyplassmyndighetene og har også gitt anbefalinger til de internasjonale vaksinasjonssentrene, slik at de kan gi de passende anbefalingene til de reisende.

Vurderer risikoen

Helsemyndighetene i Spania er i følge rapporten i konstant kontakt med internasjonale organisasjoner slik som Verdens Helseorganisasjon (WHO), det Europeiske senter for sykdomskontroll, og Europakommisjonen, for å vurdere risikoen i situasjonen og koordinere en handlingsplan hvis det blir nødvendig.

Helsedepartementet er klare på at de er forberedt på å handle i tilfelle situasjonen utvikler seg, og at folk ikke trenger å bekymre seg.

Siden utbruddet startet har det vært 447 bekreftede tilfeller av sykdom, hvorav 440 av disse har vært i Kina. 65 av disse tilfellene har vært utenfor Wuhan, hvor den første klyngen av smittede dukket opp. 6 tilfeller har blitt rapportert i Thailand, 1 i Japan, 1 i Sør-Korea, 1 i Taiwan, og 1 i USA.

17 mennesker døde

Så langt har 17 mennesker mistet livet i Kina, i følge Reuters.

Spania har ingen flyplasser med direkteforbindelser til Wuhan, og byen er også lite besøkt av turister. Det forventes dog en økt strøm av reisende til og fra Spania i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår.

I Europa er det direkteflyvninger mellom Wuhan og Frankrike, England, og Italia.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) samlet seg på onsdag for å avholde en nødkommité for å vurdere statusen på situasjonen, de påvirkede landene, og vurdere om epidemien kan utvikle seg til en verdensomspennende situasjon - pandemi.

Viruset som nå sprer seg i Kina og resten av Asia er i samme familie som det fryktede SARS-viruset. Sannsynligvis har smitten spredd seg fra dyr til mennesker.

Mindre dødelig enn SARS

Foreløpig vet vi lite om det nye viruset, men det kan se ut til at dødeligheten er lavere enn den var for SARS og MERS-virusene. SARS tok livet av 10% av de smittede.

– Det vi vet er at det forårsaker lungebetennelse som ikke blir bedre med antibiotikabehandling, men snakker vi om dødelighet dreper SARS 10% av de syke, forklarer virolog ved School of Public Health ved universitetet i Hong Kong.

Minner om forkjølelse eller influensa

Foreløpig er antallet døde lavere for dette nye viruset enn for SARS og MERS.

Virusene kan gjøre mennesker syke, vanligvis med en mild til moderat sykdom i øvre luftveier,og som ligner en forkjølelse. Symptomer inkluderer rennende nese, hoste, sår hals, hodepine, og noen får feber. For de med svekket immunforsvar, slik som eldre og veldig unge, kan viruset forårsake alvorlig lungebetennelse eller bronkitt.

I dag kjenner vi til en håndfull koronavirus som smitter mellom mennesker og er kjent for å være dødelige.

I følge VG benyttes det nå såkalte termoskannere på flyplasser i Asia og i land som har direkte flyforbindelse til Wuhan i Kina. Disse viser kroppstemperaturen på passasjerene for å se etter symptomer på smitte, slik som feber.

Den spanske flyplassoperatøren vil ikke si noe om hvilke konkrete tiltak de iverksetter, men forteller til Canariavisen at de er i kontakt med helsemyndighetene.

- Aena er i konstant kontakt med Helsedepartementet for å motta instruksjoner avhengig av tiltakene de iverksetter, sier pressetalsperson Silvia Linares Churruca i Aena til Canariavisen.