130 smittetilfeller i to aktive utbrudd er knyttet til nattklubber og diskoteker på Kanariøyene. Illustrasjon: Envato Elements

Omgår høyesterettsdom: Får holde åpent lenger hvis de krever coronasertifikat

Høyesterett slo i sommer ned på et tiltak som krevde at utesteder måtte kreve coronasertifikat av gjestene. Det kan øyregjeringen ha funnet en vei rundt. «


Etter at høyesterett slo hardt ned på øyregjeringens forslag om å kreve coronasertifikat på utesteder, har øyregjeringen likevel funnet en vei rundt denne dommen.

På torsdag godkjente de en forskrift som lar utesteder holde åpent lenger, dersom de krever at gjestene har coronasertifikat.

Tiltaket gjelder fra denne fredagen og frem til 31 oktober.

– Det kan bli forlenget hvis det har ønsket resultat, forklarte viseminister Antonio Olivera under torsdagens pressekonferanse.

Ifølge øyregjeringen var det utelivsbransjen selv som foreslo tiltaket til helseminister Blas Trujillo under et møte.

Den nye forskriften lar utesteder holde åpent til 04:00 på øyer i nivå 1 og 2, og frem til 03:00 på øyer i nivå 3. På øyer i nivå 4 (strengeste tiltaksnivå) forblir stengetiden 01:00.

For å få lov til dette må utestedet kreve at både ansatte og gjester er fullvaksinerte, eller har testet negativt de siste 48 timene.

Høyestrett avgjorde i august at et krav om coronasertifikat fra gjester strider mot den grunnlovsfestede retten til privatliv.

04:00 på Gran Canaria og Tenerife

Gran Canaria er for tiden på nivå 2. Tenerife ble også nylig flyttet fra nivå 3 til 2.

Lanzarote, El Hierro, La Gomera og La Palma er på nivå 1, mens Fuerteventura er eneste øy på nivå 3.

Smittetrykket de siste sju dagene er på 78 tilfeller per 100 000 innbyggere på Kanariøyene. Det har sunket kraftig de siste ukene.

50 personer er innlagt på intensivavdeling og ytterligere 253 er innlagt på sykehus med Covid-19. 69% av de innlagte på intensivavdeling de siste to uke var uvaksinert.