Opp til 500 trær må fjernes når nytt radioteleskop bygges i Artenara


Det nye radioteleskopet som skal bygges av det nasjonale geografiske institutt (IGN) i 2020 fører til at mellom 300 og 500 kanariske furutrær må fjernes, ifølge kilder som avisen Canarias7 har snakket med.

Installasjonen alene trenger et elliptisk område på 30x25 meter, og blir 17.8 meter høyt, 13.2 meter i diameter, og får et areal på 52 kvadratmeter.

Nasjonalparken Artenara ble hard rammet av skogbrann i fjor sommer.

Trærne som må fjernes for å gi plass til det nye radioteleskopet skal plantes om i et 32 000 kvadratmeter stort område i Cruz de Acusa, som øyrådet har satt av til formålet.

Det nye radioteleskopet blir en del av det atlantiske nettverk for geodynamikk og romstasjoner (Raege), og har allerede fått godkjennelse for sin miljørapport. Konstruksjonen blir imidlertid forsinket til august på grunn av yngletiden til det lokale fuglelivet - som varer fra mars til august.

Også enkelte aktivister og miljøverngrupper, slik som Ben Magec, har startet kampanjer under mottoet «ikke rør Tamadaba». De aksepterer ikke at konstruksjonen har blitt godkjent, og påpeker at anlegget vil okkupere 2500 kvadratmeter i et vernet område av naturreservatet Nublo, og ligge i et område som er satt på verdensarv-listen til Unesco.