Oppskrift på Ropa Vieja
Denne nydelige og mektige kanariske gryta bare må prøves!
I dag skal jeg dele med dere en oppskrift på en av mine favorittretter: Ropa Vieja. Det er en deilig og mettende gryterett med kjøtt, grønnsaker, poteter og tomatsaus. Men visste dere at denne retten har en spennende historie som strekker seg over flere land og kontinenter?
Ropa Vieja betyr «gamle klær» på spansk, og det er fordi kjøttet blir så mørt og trådete at det ligner på filler. Det høres kanskje ikke så fristende ut, men tro meg, det er det!
Navnet kommer fra en legende om en fattig mann som ikke hadde mat til familien sin, så han kokte sine gamle klær i en stor gryte og ba til Gud. Mens klærne kokte, ble de forvandlet til en nydelig og næringsrik kjøttgryte som han kunne gi til sin familie.
Men hvor kommer denne retten fra,
egentlig? Den har utvilsomt sine røtter godt plantet på Kanariøyene, men de spanske conquistadorene som dro over til Amerika tok den med seg dit også. Mange av disse var faktisk fra Kanariøyene, og favorittretten ble dermed introdusert på Cub, hvor den ble raskt integrert i den lokale kulturen.
I dag er Ropa Vieja ansett som Cubas nasjonalrett, og den finnes også i andre land i Karibia, som Puerto Rico og Den Dominikanske Republikk.
Historien om da Cuba «stjal» sin nasjonalrett fra Kanariøyene har vi skrevet om før:
Ingrediensene i Ropa Vieja er relativt enkle, men de skaper en kraftfull symfoni av smaker når de koker sammen. Hovedbestanddelene er oksekjøtt og kylling, begge langkokt til de blir møre nok til å rives fra hverandre.
Poteter gir substans og fylde til retten, mens kikerter bidrar med en jordnær dybde og proteininnhold. Rød og grønn paprika, løk og hvitløk gir en sødme og aromatisk kompleksitet, og krydder som laurbær, spisskummen og paprika gir en varme og krydret undertone.
Rettens enkelhet gjenspeiler livet på øyene, hvor folk tradisjonelt har levd av landet og havet, og laget mat med det de hadde tilgjengelig. Den langsomme kokingen av retten er en hyllest til det avslappede tempoet Kanariøyene er så kjent for.
Her er oppskriften på Ropa Vieja, slik vi lager den – men her finnes det mange variasjoner og ulike kombinasjoner ute å går, så ikke vær redd for å eksperimentere litt.
Ingredienser:
- 500 gram oksekjøtt (helst bog eller høyrygg)
- 500 gram kyllingbryst
- 4 poteter
- 1 stor løk
- 4 hvitløksfedd2 store paprika (1 rød og 1 grønn)
- 4 modne tomater
- 150 gram kikerter (helst bløtlagt over natten)
- 2 laurbærblader
- 1 ts spisskummen
- 1 ts paprika
- Salt og pepper etter smak
- Olivenolje for steking
Fremgangsmåte:
Begynn med å koke kyllingbryst og oksekjøtt i en stor gryte med vann og litt salt. Kok til kjøttet er mørt nok til å rives fra hverandre, ca 1,5-2 timer. Fjern kjøttet fra gryten og la det kjøle ned. Behold kraften.
I en annen gryte, ha i litt olivenolje og sautér den finhakkede løken, hvitløken, og paprikaen til de blir myke.
Tilsett deretter de hakkede tomatene, kikerter, laurbærblad, spisskummen, paprika, salt og pepper. La det koke i noen minutter.
Mens grønnsakene koker, riv kjøttet i mindre biter. Legg det revne kjøttet i gryten med grønnsakene. Rør godt og la det koke i ytterligere 5 minutter.
Skjær potetene i store terninger og legg dem i gryten sammen med ca 2 kopper av den bevarte kraften. Du kan justere mengden væske etter ønske, alt etter om du vil ha retten mer eller mindre «sausete». La det hele småkoke på middels varme i ca 20 minutter, eller til potetene er møre.
Sjekk at kikertene er møre. Hvis ikke, la det koke litt til. Juster krydderet om nødvendig.
Server Ropa Vieja varm, gjerne med litt brød ved siden av.
Ropa Vieja er en varmende og mettende gryterett som reflekterer Kanariøyenes historie og kultur. Selv om den har enkle ingredienser, er smaken rik og kompleks.
Denne oppskriften er perfekt for å dele med familie og venner. Vel bekomme!