Siste
Mogáns ordfører har tidligere vært mistenkt for valgfusk og er nå under etterforskning. Foto: Bård Ove Myhr

Ordføreren i Mogán pågrepet for valgfusk–⁠ hevder kritikk av flyktningleiren ligger bak


Ordføreren i Mogán ble arrestert på onsdag i forbindelse med etterforskningen av valgfusk i 2015 og 2019. I dag stilte hun opp på pressekonferanse hvor hun sier hennes pågripelse og etterforskningen er direkte relatert til hennes kritikk av flyktningleiren i Arguineguin.

Under pressekonferansen stilte også en del innbyggere i kommunen opp for å støtte Bueno. Ordføreren sa at hennes uttalelser til pressen hvor hun har bedt om at flyktningene fjernes fra leiren er årsaken til at Guardia Civil tok seg inn i kommunens lokaler med en ransakelsesordre.

– Det var et sirkus som kunne vært unngått, sa Bueno.

Ordføreren sa også at saken er gammel og vil bli henlagt. Hun nektet ikke på at hun var blitt pågrepet, men sa det var unødvendig, og at hun fikk tilbringe natten i sitt eget hjem.

Bueno ønsket ikke å svare på journalistenes spørsmål om hvilke dokumenter og filer Guardia Civil hadde tatt beslag av, da de på torsdag tok seg inn i både kontorene i Arguineguín og Mogán.

Hun ble løslatt torsdag kveld, men må innen få dager møte i retten for å forklare seg om dokumentene som ble beslaglagt.

Tok kopier av alt

Da politiet kom til kommunehuset beordret de kommunen til å skru av alt datautstyr, og de har tatt kopier av alle servere.

Kilder i Guardia Civil har bekreftet overfor avisen Canarias Ahora at ransakelsen er relatert til deres etterforskning av valgfusk ved det forrige kommunevalget.

Retten i San Bartolomé de Tirajana etterforsker for tiden saken, hvor ordføreren og hennes parti er mistenkt for å ha betalt for stemmer. Ordføreren er blant annet med på et opptak der hun snakker om hvordan man kan manipulere stemmer via posten.

Manipulerte fakturaer

Etterforskningen har også avdekket flere private hjem og bedrifter som har blitt brukt i den angivelige valgsvindelen. Bueno er også beskyldt for å ha kjøpt stemmer fra innbyggere med økonomiske godtgjørelser på 50-100 euro. Gjennom utenforstående selskaper skal kommunen også ha betalt for stemmer over fakturaer som har blitt manipulert, ifølge personer som har stått frem etter å ha vært involvert i saken.

En annen metode som skal ha blitt brukt for å gjenvinne valget er å slette utestående gjeld hos kommunen, slik at eiere og deres ansatte skulle stemme på Bueno ved valget.

Byttet penger mot stemmer

Den omfattende saken innebærer også mer enn 500 bilder fra valgdagen som angivelig viser hvordan det ble delt ut stemmesedler i bytte mot penger.

Dette er ikke første gang partiet Ciuca er i hardt vær etter mistanker om valgfusk. I 2015 ble det avdekket av partiet hadde betalt for innbyggernes ID-kort og karate-timer i bytte mot stemmer ved kommunevalget i mai det året. Også den gangen skal postkontoret ha blitt brukt for å manipulere stemmer.

Protestaksjon fra Nabohjelpen

Under pressekonferansen som Onalia Bueno holdt utenfor flyktningleiren i Arguineguín var det ikke bare støttespillere som møtte opp. Demonstranter fra den veldedige organisasjonen Nabohjelpen møtte også opp for å demonstrere mot utkastelsen fra deres lokaler. Dette veldedige prosjektet har gjennom 11 år hjulpet fattige familier i kommunen med utdeling av mat og dagligvarer fra lokalene de bruker i dag, og alt arbeidet er basert på frivillighet.

Demonstranter benyttet sjansen til å vise sin støtte til Nabohjelpen under pressekonferansen. Foto: Bård Ove Myhr

Tidlig i august ble det klart at kommunen hadde vedtatt å kaste ut organisasjonen fra deres lokaler i Arguineguín.

Kommunerådet som er ledet av partiet CIUCA og ordfører Onalia Bueno har gjentatte ganger vært kritiske til prosjektet. Likevel har kommunen gjort lite for å hjelpe de fattige innbyggerne.

Kommunen hevder at utkastelsen kommer som følge av mangel på samarbeid og oppsamling av avfall, i tillegg til uregelmessigheter med fasilitetene som ikke har blitt fulgt opp av Nabohjelpen.

Television Canarias var også tilstede ved pressekonferansen, og de dekket også protestaksjonen mot Bueno. Foto: Bård Ove Myhr

Organisasjonen slo tilbake mot disse beskyldningene i en reportasje laget av Kanari-TV. Nabohjelpens leder, Jenni Hymoff Koeppel, hevder kommunen med Bueno i spissen lyver, og at de har gjennomgått en rekke inspeksjoner, både fra EU og matbanken i Las Palmas, som organisasjonen er en del av.