VOKSER: Flyktningleiren i Arguineguín vokser stadig, og huser nå godt over 1000 mennesker i telt under dårlige forhold. Foto: Mogán kommune

Over 2000 båtimmigranter på 7 dager


Nesten 580 immigranter ble reddet sør for Gran Canaria på onsdag. Dermed har det kommet rundt 2600 personer de siste sju dagene – like mange som i hele 2019, ifølge nyhetsbyrået Efe.

De siste dagene har det kommet rundt 300 immigranter per dag, med unntak av forrige lørdag da 226 immigranter ankom. Slike tall har ikke blitt sett på øygruppen siden flyktningkrisen i 2006-2008.

Varige nødløsninger

Den kraftige økningen i personer som tar seg over til øygruppen med båt fra Afrika har ført til et sterkt press på mottaksapparatet, til tross for at regjeringen har sendt rundt 3000 immigranter til coronastengte hoteller den siste tiden.

Toppen på isfjellet er flyktningleiren i Arguineguín, hvor tre av redningsbåtene på Gran Canaria har sin base. For bare få måneder siden var dette en midlertidig teltleir satt opp av Røde Kors, som ble fjernet mellom båtankomstene. Nå har leiren blitt permanent og må stadig utvides for å gi plass til nye mennesker som ankommer.

1352 immigranter i Arguineguín

Ifølge kilder i Røde Kors var det 1352 personer i i denne leiren onsdag ettermiddag, skriver avisen Canarias 7.

Det tilsvarer mer enn halvparten av alle innbyggere i den lille byen sørvest på Gran Canaria, som ifølge Citypopulation.de var 2309 innbyggere i 2019.

Reiser til Rabat

På onsdag møtte Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres den marokkanske konsulen Ahmed Moussa i Las Palmas for å diskutere situasjonen. Antallet ankomster fra Marokko har økt betraktelig den siste tiden, selv om de fleste ankomstene er fra land som Mali og Senegal.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, i møte med den marokkanske konsulen Ahmed Moussa. Foto: Gobierno de Canarias

Torres planlegger en diplomatisk reise til den marokkanske hovedstaden Rabat sammen med representanter for den spanske regjeringen. Håpet er å finne en diplomatisk løsning på krisen.

Torres har påpekt overfor pressen at hvis ruten over Gibraltar-sundet kunne blokkeres, burde det samme være mulig på ruten over til Kanariøyene.