Siste
Grafikk: IGN

Over 3000 jordskjelv i fjor

Ny rapport viser fjorårets jordskjelvaktivitet på Kanariøyene.


Det nasjonale geografiske institutt i Spania har nettopp sluppet sin visuelle jordskjelvsrapport for Kanariøyene. Den viser at det var over 3000 jorskjelv på Kanariøyene i 2022. 

Se animasjonen i bunnen av saken. 

Kanariøyene er en vulkansk øygruppe med mye seismisk aktivitet. Heldigvis merkes kun et fåtall av jordskjelvene av befolkningen. 

I 2022 har det vært uvanlig mye jordskjelvaktivitet, noe som i stor grad kan knyttes til vulkanutbruddet på La Palma i 2021. Seismisk aktivitet fortsetter å prege den vesle øya som havnet på alles lepper det året. 

Av de 3241 jordskjelvene som ble registrert var over halvparten på La Palma, som hadde 1882 seismiske bevegelser i 2022.

Forskere mener dette har direkte sammenheng med den vulkanske aktiviteten under øya, som fremdeles ikke er over selv om utbruddet har stoppet for lengst. 

Det kraftigste skjelvet målte 3,7

Det kraftigste jordskjelvet ble derimot registrert i et annet område som er kjent for mange jordskjev. Kanalen mellom Gran Canaria og Tenerife er et av områdene som ofte dukker opp på seismografene hos IGN.

I 2022 var det rundt 400 jordskjelv langt under havoverflaten, og det største målte 3,7 på Richters skala. 

Ifølge Michigan Technological University i USA er jordskjelv fra 2,5 - 5,4 «ofte merkbare men fører til minimale skader».

Siden skalaen er logaritmisk, slik at en økning fra f.eks. 2,5 til 2,6 innebærer ti ganger mer energi, er det stor forskjell på 2,5 og 5,4. 

Også skjelvets dybde og avstand fra befolkede områder har en avgjørende betydning for hvor skadelig et skjelv kan være. 

Med andre ord er ikke et skjelv på 3,7 veldig voldsomt når det skjer mellom Gran Canaria og Tenerife. 

Ifølge Store Norske Leksikon kan et skjelv mellom 3,0 - 3,9 merkes av noen, og det forekommer rundt 49 000 slike jordskjelv på Jorda hvert år. 

700 skjelv på Tenerife

Også på Tenerife var det mange jordskjelv i 2022.

Det er ikke uventet, ettersom øya er hjem til verdens tredje største vulkan – Teide. Her ble det registrert over 700 jordskjelv av IGN. 

De fleste jordskjelvene som registreres på og rundt Kanariøyene har relativt lite energi. Nesten ingen jordskjelv merkes av befolkningen. 

 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.