Siste
VI VIL HIT: Nordmenn flokker til Kanariøyene. Det har vi også gjort i sommer, og ekspertene tror reiselysta er på topp. Foto: marako85/Shutterstock

Over 50 prosent flere nordmenn reiste hit i sommer

Til tross for dyrere reiser velger nordmenn Kanariøyene. I juli reiste over 20.000 dit, en økning på 58,6 prosent. Eksperter mener dårlig sommervær trigget reiselysten, og at mange prioriterer ferie selv om det koster.


Ny statistikk fra turismeundersøkelsen Frontur viser at nordmenn i økende antall søker seg til Kanariøyene, til tross for en elendig kronekurs og et generelt strammere økonomisk klima.

Hele 43 888 skandinavere besøkte øygruppen i juli, hvor av nesten halvparten var nordmenn.

I juli reiste 21 870 nordmenn til Kanariøyene, noe som representerer en økning på hele 58,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Elendig sommervær

Den økte etterspørselen på Kanariøyene har også ført til dyrere hotellpriser. Gjennomsnittsprisen hotellene tar per rom lå på 128,8 euro i juli, opp 6,3 prosent fra i fjor.

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, tror folk gjerne påkoster seg en ferie selv om det er dyrt. Det dårlige sommerværet i Norge er en klar årsak til at mange reiste i juli, tror han.

–  I høysesongen juli var det elendig vær i store deler av Norge og da trigges reiselysten ut av landet, nesten uansett hva det koster, sier han til Canariavisen. 

Terje Berge er kommersiell direktør i Finn Reise. Foto: Finn Reise

Prioriterer reise

Odd Roar Lange er reiselivsekspert, journalist i Dagbladet og driver bloggen The Travel Inspector. Han er heller ikke overrasket og sier nordmenn prioriterer reiser høyt etter pandemien. 

– Historien har gang på gang vist at vi setter dette foran andre kapitalkrevende kjøp når vi må velge enten-eller. Gjennom pandemien ble det bråstopp for utenlandsreiser og mange fikk mulighet til å spare opp penger som nå kan brukes til reiser, sier han til Canariavisen. 

Dermed blir nok også mange andre prosjekter satt på vent, tror han. 

– Mange har satt kjøp av ny bil, større oppussingsprosjekt, kjøp av nytt kjøkken etc. på vent, men ønsker å reise i stedet.

– Spar først

Om du derimot har dårlig råd bør du unngå å bestille ferien med dyr kreditt nå, advarer Lange. 

– Dersom man vil reise, men mangler penger, vil det være både smartere og billigere å ta et lån gjennom en ordinær bank heller enn å bruke kredittinstitusjonenes svært kostbare ordning. Men det aller lureste er selvsagt å ikke reise for mer enn man har penger til. Spare først, reise etterpå, sier han. 

Les også:
 

Et trygt reisemål

Både gjennom pandemien og i etterkant har Kanariøyene vært en favoritt blant nordmenn.

Fra januar til juli har 617 912 skandinavere reist til øygruppen. Av disse var 218 693 nordmenn, en økning på 37,1 prosent, viser Fronturundersøkelsen.

Folk velger det kjente, og fokuset er ikke bare på pris, mener Odd Roar Lange i The Travel Inspector.

– Kanariøyene har vært et trygt og kjent reisemål for mange nordmenn, og vi ser at mange velger reisemål som de har gode referanser til fremfor nye og mindre kjente reisemål, sier Lange. 

– Også å reise har blitt dyrere. Men hvis man vil strekke reisepengene lenger så er det lurt å enten bestille reisen veldig tidlig – minst 70 dager før avreise – eller veldig sent, og å satse på restplasser, sier han, og legger til at du kan spare på å velge utradisjonelle reisemål, unngå skoleferiene og kjøpe fly og hotell separat. 

– Men for noen er et trygt reisemål, der man vet hva man får for pengene, er viktigere enn å få den billigst mulig. Og da kommer Kanariøyene opp som et godt valg for veldig mange.

Odd Roar Lange er reiselivsekspert, journalist i Dagbladet og driver reisebloggen The Travel Inspector, hvor han deler opplevelser, tips og nyheter fra reiselivet. Foto: Privat

Øker på i høst

I høstferien er Spania ikke uventet på topplista hos Finn Reise.

– Bookinger de siste 90 dagene viser at Spania topper flybookinger til høsten, med omtrent 10% økning fra i fjor, forteller Berge i Finn Reise. 

– Men det er Alicante som er nummer én i Spania i høst, foran Gran Canaria og Malaga, poengterer han. 

 

Hos turoperatørene ser de et litt annet bilde.  TUI opplyser at det er Gran Canaria som er soleklar favoritt, ikke minst til vinteren. 

– Kanariøyene og spesielt Gran Canaria er nordmenns uovertrufne favorittreisemål høst og vinter, sier Anne Løwengreen, kommunikasjonssjef i TUI Norge, til Canariavisen. 

Ekstrafly

Både TUI og Ving har satt opp ekstrafly til høstferien. 

– Vi satt inn sju ekstra flygninger til Gran Canaria i høst, forteller Løwengreen.

Marie-Anne Zachrisson, Country Manager i Ving Norge, forteller at de allerede har solgt rundt en tredjedel av vintersesongens kapasitet til Kanariøyene. 

–  Det er på nivå med fjoråret, men siden vi har lagt opp til et større vinterprogram i år så har vi reelt solgt flere reiser, forteller hun. 

– Mange kan og vil reise

Norwegian merker også stor interesse for direkterutene sine til Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote utover høsten og vinteren. Til tross for at de skrur ned kapasiteten kraftig i vinter, er det spesielt en destinasjon som øker: Kanariøyene.  

Senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Eline Hyggen Skari. Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon

– Det siste året har vi økt kapasiteten til de mest populære rutene. Høstferien er tradisjonelt en periode der svært mange kan og vil reise, og også i år ser det ut til at mange planlegger å fly til destinasjoner der man kan nyte sol og varme, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari.  

Norwegian har også satt opp flere seter til Tenerife, etter at de omgjorde vinterruten til en helårsrute. 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.