Over 5000 har blitt smittet på Kanariøyene til nå


Etter flere uker med daglig vekst i antallet smittetilfeller er det ikke lenger tvil om at bølge nummer to har truffet Kanariøyene. Så langt har 5235 personer fått påvist coronaviruset på øygruppen siden det første utbruddet i Spania ble kjent på La Gomera i slutten av januar.

Heldigvis er det ingen nye dødsfall å melde om denne tirsdagen, men en person mistet livet på mandag, og ble dermed offer nummer 168 for Covid-19 på Kanariøyene.

For øyeblikket er det 2504 aktive tilfeller på Kanariøyene, som er en økning på 246 smittetilfeller. Av disse er 20 innlagt på intensivavdeling, 122 er innlagt til observasjon og 2362 personer er isolert i sine hjem. Dette er en kraftig økning men likevel færre enn forrige lørdag, da 271 nye tilfeller ble påvist.

Nesten 1700 på Gran Canaria

Gran Canaria er nok en gang hovedkilden til nye tilfeller, med 184 nye smittede det siste døgnet. Det er nå 1699 aktive tilfeller på nordmennenes favorittøy. Øya har passert Tenerife som den med flest smittede, og så langt har 2461 fått påvist Covid-19 på Gran Canaria, mens det på Tenerife har blitt registrert 2092 tilfeller.

Tenerife har nå 495 aktive smittede. Lanzarote har 236, Fuerteventura 46, La Palma 15, El Hierro 8. La Gomera har ikke bekreftet nye tilfeller, men har allerede 5 aktive tilfeller.

6 personer har blitt friskmeldt det siste døgnet.

Strengere tiltak på Gran Canaria

Som et resultat av de nyeste tallene har Helsedepartementet innført en rekke tiltak for å forhindre spredningen av viruset. Spesielt på Gran Canaria har smitten økt kraftig den siste tiden. Det er ansatt 58 nye smittesporere i tillegg til de 100 som allerede jobber med dette.

Det arbeides også for å utvide testkapasiteten, spesielt på Gran Canaria. To nye punkter for PCR-prøver blir satt opp på Dr. Negrín-sykehuset og Insular-sykehuset i Las Palmas. Det er satt inn folk på nattskift ved laboratoriene for å ta unna alle prøvene som kommer inn.

Det jobbes også med videreutvikling av beredskapsplanen som ble lagt frem når Kanariøyene gikk inn i den nye normalen. Sykehusene har økt sin sengekapasitet som et svar på situasjonen.

Utsetter legekonsultasjoner

I tillegg blir nå planlagte konsultasjoner hos leger og på sykehus utsatt eller begrenset for å unngå smittespredning.

Kun de med alvorlig sykdom eller andre høyrisikopasienter blir prioritert for øyeblikket, mens de med mildere symptomer blir fulgt opp i sine hjem over telefon.

Kan komme flere begrensninger

20. august la øyregjeringen frem nye og strengere regler for å stagge spredningen av viruset, som spesielt har blitt knyttet til fester, familiesamlinger og utesteder. Alt natteliv er stengt ned, åpningstidene for servering på hoteller er begrenset til klokken 01, og alle store arrangementer må autoriseres på forhånd av myndighetene. I tillegg har helsemyndighetene begrenset besøk på eldrehjem til et i uka.

Denne tirsdagen ble det kjent at statsminister Pedro Sánchez åpner for at regionene kan søke om å få innføre unntakstilstand i hele eller deler av sin egen region. Dette vil i så fall gi Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, mulighet til å innføre portforbud og andre strenge tiltak dersom myndighetene mener det er behov for dette.