Over hundre bøter for miljøkriminalitet i sanddynene


Det siste året har miljøvernsavdelingen i øyrådet på Gran Canaria bøtelagt over hundre personer for skadeverk på Maspalomas-sanddynene.

Området er et beskyttet naturreservat, der man kun har lov til å gå i oppmerkede områder.

Siden 2018 har øyrådet på Gran Canaria jobbet med et prosjekt for å beskytte sanddynene. Prosjektet har fått navnet Masdunas.

Nylig skrev Canariavisen om hvordan det såkalte cruising-miljøet – der personer oppsøker tilfeldig sex med andre – påfører sanddynene miljøskader.

En studie fra universitetet i Las Palmas og Flinders University i Australia, som ble publisert i miljøtidsskriftet Journal of Environmental Management, slo fast at de seksuelle møtene påførte lokale plante- og dyrearter skader, i tillegg til et forsøplingsproblem.

Etter at Masdunas-prosjektet begynte, har forskere anslått at sanddynene har fått tilført rundt 30.000 kubikkmeter sand.

Bøtelegger overtramp

Siden mai 2020 har personell fra det lokale politiet i turistkommunen San Bartolomé de Tirajana, og fire tjenestepersoner fra miljøvernmyndighetene på Gran Canaria, patruljert området.

Over 400 hektar med sanddyner er regnet som beskyttet område.

– Øyrådet ønsker at det skjer så lite miljømessige overtramp mot sanddynene som mulig, forklarer direktør i miljøvernavdelingen til øyrådet, Manuel Amador, til La Provincia.

Fungerer

Direktør for naturreservatet, María Martínez, mener bøtene har fungert, skriver den samme avisa.

De siste 30 årene ble sanddynene i stor grad stående uovervåket. Turister og innbyggere fikk dermed herje fritt med de viktige naturområdene, som også er en veldig populær turistattraksjon.

Men de siste årene har øyrådet strammet inn – selv om også de innrømmer at sex i sanddynene ikke er ulovlig i seg selv. Det er når akten blir utført i spesielt verneverdige områder at problemer oppstår.

I tillegg til de lite familievennlige aktivitetene som foregår mellom buskene, bygger folk også bålplasser i sanden.

Praktisk talt alle anmeldelsene fra øyrådet omhandler bevegelse utenfor de områdene som er tilgjengelig for publikum.

Bøtene som har blitt skrevet ut ligger som regel på mellom 150 - 300 euro, men alvorlige brudd kan medføre bøter på opptil 600.000 (!) kroner. Det tilsvarer over seks millioner kroner. Da snakker vi imidlertid om f.eks. ulovlig dumping av kjemisk avfall, og ikke sex i sanden.