– Øya kan ikke bli et fengsel, et nytt Moria, sier øyrådets president

Øyrådets president besøkte teltleiren i Arguineguín på lørdag. Han ber staten sende flyktningene til fastlandet.

Foto: Mogán Kommune

Av Leo Lunde | 12. september 2020 kl. 22:10

Presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, ba på lørdag om at staten overfører båtflyktningene som blir holdt på øya til Europa. Han påpeker at Kanariøyene er et springbrett på veien til fastlandet, og sier Gran Canaria ikke kan innkvartere tusenvis av mennesker på ubestemt tid. Etter at Morales besøkte teltleiren i Arguineguín der hundrevis av båtflyktninger og migranter har blitt plassert den siste tiden, var han klar på at situasjonen ikke er holdbar.

– Kan ikke gjøre Gran Canaria til et fengsel

– Gran Canaria kan ikke være vert for tusenvis av personer på ubestemt tid, og staten kan ikke gjøre Gran Canaria om til et fengsel, et nytt Moria. De må innkvartere de i militære fasiliteter tilpasset humanitære forhold, sa Morales til pressen etter besøket i Arguineguín.

Leiren i Arguineguín har fremdeles over 200 flyktninger i telt ved havna, men over hundre har blitt flyttet på fredag og lørdag til stengte hoteller. Her må flyktningene være mens de fullfører sin karantene.

Vil jobbe

«Det vi ønsker er å jobbe» sa en av migrantene på fransk til øyrådets president. Han besøkte leiren sammen med øyas visepresident Miguel Ángel Pérez, parlamentsmedlem Concepción Monzón og ordføreren i Mogán, Onalia Bueno.

Også ordføreren mener staten nå må sende disse menneskene til fastlandet, hvor også Røde Kors har bedre fasiliteter for å innkvartere migranter og flyktninger.

– Det er på kontinentet de har venner og familie. Vi ønsker ikke at Gran Canaria skal bli et fengsel for de, sa Morales.

Ikke en løsning

Både øyrådet på Gran Canaria og byrådet påpeker at de har gjort alt de kan for å samarbeide i denne situasjonen. Øyrådet har sørget for innkvartering for 300 mindreårige. Kommunen påpeker at de vil fortsette å samarbeide, men at nåværende tiltak ikke er en løsning på problemet. Den improviserte teltleiren i Arguineguín tilbyr hverken verdige forhold eller god nok sikkerhet.

Ordføreren var klar på at flyktningene ikke kan bli på hotellene, ettersom de fortsatt har et håp om å redde vintersesongen for turismen.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!