Siste
ARKIVFOTO: Immigranter på et hotell i Puerto Rico. Foto: Canariavisen

På disse hotellene bor det nå 6000 immigranter


Denne lørdagen ankom 17 båter med til sammen 445 immigranter til Kanariøyene. Blant disse var også to gravide kvinner og et spedbarn. De fleste er sendt til Arguineguín-leiren der redningsbåtene har sin base.

41 ankom også til Fuerteventura og 26 til Tenerife.

De første ankomstene begynte lørdag morgen, og frem til ettermiddagen har redningsbåtene jobbet kontinuerlig for å hente i land immigrantene. En båt skal ha opplevd problemer under overfarten, og fikk assistanse av et handelsskip i påvente av redningstjenesten.

Sendes til hoteller

Jobben med å overføre immigrantene til andre fasiliteter har også pågått for fullt de siste dagene. De flest av disse blir sendt til hotell etter å ha blitt identifisert og testet negativt for Covid-19, men nok en gang er det rundt 1700 immigranter i teltleiren ved havna i Arguineguín. Denne uken har dette tallet passert 2000 personer.

Etter det Canariavisen kjenner til skal disse hotellene nå huse immigranter og flyktninger, og det skal totalt være snakk om rundt 6000 mennesker: 
 • Bungalows Vista Flor
 • Holiday Club Vista Amadores
 • Holiday Club Puerto Calma
 • Apartamentos Carlota
 • Vista Oasis
 • Servatur Puerto Azul
 • Servatur Waikiki
 • Hotel Las Tirajanas
 • Hotel Faycan
 • Apartamentos Canaima
 • Apartamentos Palmera Mar
 • Hotel Alisios Canteras
Vi tar forbehold om feil i denne listen da situasjonen stadig endrer seg og immigrantene blir flyttet rundt for å gjøre plass til nye mennesker som ankommer. 

Krever at staten tar grep

Føderasjonen for gjestfrihet som representerer hotelleiere på Kanariøyene har denne lørdagen gått ut med et krav om et myndighetene nå må ta grep. De krever et verdig svar på krisen og at myndighetene sørger for egnet innkvartering til immigrantene.

Situasjonen hvor flyktninger og immigranter har blitt sendt på hotell har nå pågått i over tre måneder.

Ekstraordinære tiltak

Som et svar på den kritiske situasjonen har ministeren for terretoriell politikk og offentlige funksjoner, Carolina Darias, varslet ekstraordinære tiltak fra sentralt hold. Likevel har ikke Madrid gitt hverken konkret informasjon om tidsaspektet eller hvilke tiltak som blir gjort, utover at militære installasjoner skal benyttes for å huse immigrantene.

Gran Canaria

Darias har forklart at et midlertidig mottakssenter ved Barranco Seco på Gran Canaria skal komme i drift «så fort som mulig», og at senteret skal ha kapasitet til 800 personer.

Foreløpig skal det brukes telt her også, men målet er at mer permanente løsninger skal på plass.

Fuerteventura

Røde Kors jobber også for å tilpasse et et mottakssenter i El Matorral på Fuerteventura, som forsvaret har stilt til disposisjon.

Tenerife

På Tenerife har Forsvarsdepartementet også stilt militærbrakkene ved Las Raices til midlertidig disposisjon. Dette senteret ble også brukt under flyktningkrisen i 2006, og hadde da kapasitet til 2000 personer. På grunn av pandemien og tilstanden til fasilitetene er det trolig at kapasiteten vil bli lavere denne gangen. Målet er at disse brakkene skal stå klare i desember.

Forsvaret har også overført Las Canteras-brakkene på Tenerife til dette formålet, men tilpasningen her vil ta mye lenger tid på grunn av tilstanden til bygningsmassene.

Diplomatiske løsninger

I tillegg jobbes det med diplomatiske løsninger for å stoppe strømmen av immigranter som forlater Afrikas vestkyst.

Innenriksdepartementet jobber sammen med Utenriksdepartementet for å øke samarbeidet og grensekontrollene i samarbeid med afrikanske land.

Opp mot 1000 liv tapt i år

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, har takket regjeringen for at de nå svarer på en rekke spørsmål, men har gjentatt budskapet om at Kanariøyene ikke kan bli et fengsel for alle de som forsøker å komme seg til Europa.

Han påpeker også at ruten fra Afrika til Kanariøyene har tatt mellom 500-1000 liv så langt i år, og at det må bli fortgang i hjemsendelsene innenfor de rammene som menneskerettighetene og internasjonale avtaler tillater.

I tillegg har Torres bedt om at prosessen for å søke om visum til Spania må forenkles, og at asylsøknader må kunne behandles raskere for å hindre at folk velger båtruten over.

1000% økning

Så langt i år har det kommet over 16 000 immigranter med båt fra Afrika til Kanariøyene. Sammenlignet med november i 2019 vil trolig økningen være på over 1000%, ifølge Torres.

57% av alle irregulære ankomster til Europa har funnet sted på Kanariøyene, ifølge Carolina Darias.