Illustrasjon: Envato Elements

I natt stiller vi klokka

Det synes søvnekspertene lite om.

Publisert Sist oppdatert

Natt til søndag 29. oktober, kl. 02.00 må klokken stilles tilbake en time, slik at den slår 01.00 igjen. Det er en tilsynelatende ubetydelig endring, men kan påvirke helsa vår, skal vi tro ekspertene.

– I utgangspunktet er det en forstyrrelse av vår indre biologiske klokke. Å våkne opp ved daggry skaper et visst etterslep som er vanskelig å venne seg til, men dette problemet er ikke så uttalt som ved overgangen til sommertid, sier Janok Paniagua, klinisk nevrofysiolog ved Doctor Negrín-sykehuset, til avisa Canarias 7. Denne lille variasjonen i døgnrytmen vår kan ifølge eksperten føre til søvnmangel hos de som allerede er utsatt for problemer med døgnrytmen.

Det rammer i så fall barn, ungdom og eldre mennesker verst, ifølge Paniagua, men han påpeker at omstillingen til vintertid er bedre enn sommertid.

– Vintertid er bedre tilpasset kroppen fysiologisk. I sommertid har vi sene dagslystimer og en soloppgangstid som ikke stemmer overens med vår indre døgnrytme, sier eksperten, som legger til at en ekstra time med søvn heller ikke skader.

Den spanske søvnassosiasjonen har derfor lenge stått fast på at vi bør holde oss til vintertid, når EU en vakker dag bestemmer seg for at vi kan slutte å stille klokka to ganger årlig.

–I årevis har det vært en debatt om hvilken tid som ville vært best for oss, og kategorisk er vintertid den tiden som er best for søvn, men vi lever i et land som Spania, der vi har mye sosialt liv, så folk liker sommertid mer, påpeker han.

Klokkestillingen har heller ikke målbare gunstige effekter på energibruken, ettersom belysning i moderne tid har minimal påvirkning på forbruket.

I EU-kommisjonen har saken om sommertid kontra vintertid drøyd siden før pandemien. Intensjonen er at vi skal slutte å stille klokka etter årstiden, men ingen har tatt en endelig beslutning i saken.

Dermed vil vi trolig måtte stille klokka fremt il minst 2026, i alle fall ifølge det offisielle statsbladet i Spania, som har planlagt for siste tidsskifte 25. oktober 2026.

Powered by Labrador CMS