Siste
Et palmetre knakk tvers av i Las Palmas på torsdag.

Palmetre knakk tvers av i Las Palmas


Palmenes by – Las Palmas – har hatt problemer med palmetrær som velter en god stund.

Torsdag ettermiddag ble forbipasserende skremt i Santa Catalina-parken da toppen av en palmetre raste i bakken.

Ingen ble skadet i hendelsen denne gangen. I 2002 mistet en mann livet da et palmetre veltet over han i byen.

Sterk vind

Byrådet sier palmen knakk på grunn av sterk vind og at treet hadde tynn stamme. Treet skal ikke ha hatt noen sykdommer, ifølge kommunen.

Ifølge kilder som Canarias 7 har snakket med er det mulig at palmen som falt kan ha vært rammet av sopp, og at vinden derfor ble for mye for treet.

Palmer som angripes av soppen Thielaviopsis paradoxa blir stadig svakere frem til treet ikke lenger klarer å holde på vekten av grenene. Det kan ta fem til seks år før det plutselig velter uten forvarsel, skriver avisen, som påpeker at treet ikke viser ytre symptomer på dette før dette skjer. 

Kommunen sjekker palmene med jevne mellomrom og banker da på stammene. Er lyden hul kan det tyde på problemer.

Åtte trær i måneden

Bare på torsdag veltet minst tre palmer i byen. I tillegg til den i Santa Catalina veltet det også en i Alameda de Colón og et tredje i Escaleritasnabolaget.

Ifølge Canarias 7 blir det i gjennomsnitt felt eller fjernet åtte palmer hver måned i byen, og slik har det vært de siste ni årene. Hvor mange av disse som har veltet er uklart.

Siden 2021 har hovedstaden på Gran Canaria mistet 882 palmetrær, men antallet per år er på vei ned.

I 2013 forsvant 160 trær, mens det i 2020 forsvant 86. Det laveste antallet trær som ble felt eller veltet var i 2017, da 52 trær gikk tapt.

Blitt flere palmer likevel

Ifølge kommunen har det likevel ikke blitt færre trær i byen, takket være aktiv treplanting. Hver gang en palme velter eller må felles planter kommunen to eller tre nye palmer.

De siste ni årene har 2406 nye palmer blitt plantet, og palmenes by har derfor fått flere palmer enn før.

Disse plantes ikke nødvendigvis på samme sted, fordi det er nødvendig å vente i flere år før man setter nye trær i jorden der Thielaviopsis paradoxá-soppen har angrepet.