Pandemien er under kontroll i Spania

Spania har nå under 50 smittede per 100 000 innbyggere i ti regioner. Ni regioner er fremdeles over grensen. «


Pandemien er under kontroll i Spania. Det er budskapet fra spanske helsemyndigheter, etter at landet klarte å få smittetrykket under 50 tilfeller per 100 000 innbyggere i et flertall av regionene.

Det er ikke første gang dette har skjedd. Det var nemlig også tilfellet sommeren 2020. Den avgjørende forskjellen nå er at en stor andel av befolkningen i landet er vaksinert.

Nesten 90% av den spanske befolkningen over 12 år er fullvaksinert.

Selv om smittetallene er positive i store deler av landet, er det fortsatt ni regioner som har over 50 smittede per 100 000 innbyggere.

Ti regioner har lykkes og regnes nå som lavrisikoområder. To av de - Galicia og Asturias - har klart å få smittetrykket under 20 per 100 000 innbyggere. Det tilfredstiller de gamle kravene til «den nye normalen» som politikere snakket mye om under de første smittebølgene.

Og selv om det optimistiske budskapet nå er at pandemien er under kontroll, er det relativt høye smittetall i både Catalonia, Aragon, Balearene, Melilla, Ceuta og Cantabria, mens Madrid og Murcia ligger rett over grensen på 50.

At pandemien er «under kontroll» betyr ikke at den er over. Smittetallene kan stige igjen, til tross for høy andel vaksinerte i befolkningen.

Nå som de fleste strenge smittevernstiltak er en saga blott, fokuserer det spanske helsedepartementet på å vaksinere de som gjenstår. Rundt fire millioner innbyggere over 12 år har ikke tatt vaksinen.

For myndighetene er det ikke lenger smittetallet som står i fokus, men antall innlagte på sykehus med Covid-19.

Det viktigste våpenet i denne kampen er vaksinen, ifølge helsemyndighetene. Ikke fordi den sikrer det fullstendig mot smitte, men fordi den bidrar til at færre blir alvorlig syke.

Tall fra helsedepartementet viser at 611 personer er innlagt med Covid-19 på spanske intensivavdelinger. Det tilsvarer 6,6% av kapasiteten på landsbasis.

I Madrid og Baskerland er tallet høyere, med henholdsvis 13% og 10%.

Epidemiolog og direktør for koordinasjonssenteret for helsekriser, Fernando Simon. Foto: La Moncloa

Ifølge direktør for koordinasjonssenteret for helsekriser, Fernando Simón, kan man heller ikke utelukke at nye mutasjoner ødelegger for det positive budskapet.

Nye smittebølger kan komme, ifølge Simón, som påpeker at viruset fremdeles er blant oss, selv om karakteristikkene i pandemien de siste to årene neppe vil gjenta seg.