Parfymerier sliter etter momsøkning - dramatisk nedgang i salget


Økningen i den Kanariske momsen for luksusvarer, IGIC, har ført til en nedgang i salget på mer enn 10% for parfymerier på Kanariøyene. I 2020 skal momsen økes ytterligere. Bransjen ber nå regjeringen om å rette opp i situasjonen, og sier dette vil ramme denne typen butikker hardt.

Momsøkningen på luksusvarer ble først innført i 2016. Da gikk momsen opp fra 3% til 6.5% for kosmetikk og 13,5% for parfyme, smykker og klokker.

Øker momsen igjen

I løpet av 2020 planlegger myndighetene på Kanariøyene å øke denne momsen ytterligere, fra 6% til 7% for kosmetikk og fra 13,5% til 15% på parfyme, smykker, og klokker.

Bransjen mener disse økningene har hatt en dramatisk effekt på salget, ettersom denne typen varer har vært populære blant turister. Sektoren har registrert 10% nedgang i salget, og forventer ytterligere 4% nedgang i 2020.

Frykter konkurser

Parfymeri-butikker på Kanariøyene har vært meget populære blant turister på grunn av de lave prisene sammenlignet med resten av Europa, men sektoren frykter nå at mange vil gå konkurs som følge av momsøkningen.

Ifølge president i Life Style y Perfumerías-assosiasjonen, Raju Daswani, ser myndighetene på varene de selger som luksusvarer, uten å ta med i betraktningen at det står om mer enn 5000 jobber.

– Politikere snakker om turistsektoren og behovet for å beskytte arbeidsplasser og skape vekst, men glemmer handelstanden. De ønsker seg konkurransedyktige butikker med høy kvalitet i turistområdene, men de kveler sektoren, og etterlater den uten overskudd til investeringer, sier Raju Daswani.

Turismesektoren under hardt press

Turismesektoren på Kanariøyene har allerede vært under press på grunn av en rekke forhold. Daswani frykter at økningene i momsen nå vil gå ut over de rudnt 5000 direkte arbeidsplassene i parfymeributikker på Kanariøyene.

– Den økonomiske situasjonen for turistsektoren på Kanariøyene har allerede blitt hardt rammet av konkursen i Thomas Cook, den økonomiske situasjonen i Tyskland, nedleggelsen av Ryanair-baser, og frykten for Brexit. Alle disse faktorene skader oss, men regjeringen fortsetter å presse oss, sier Raju Daswani.