Parfymerier sliter etter momsøkning – dramatisk nedgang i salget

av | 05.01.2020

Økningen i den Kanariske momsen for luksusvarer, IGIC, har ført til en nedgang i salget på mer enn 10% for parfymerier på Kanariøyene. I 2020 skal momsen økes ytterligere. Bransjen ber nå regjeringen om å rette opp i situasjonen, og sier dette vil ramme denne typen butikker hardt.

Momsøkningen på luksusvarer ble først innført i 2016. Da gikk momsen opp fra 3% til 6.5% for kosmetikk og 13,5% for parfyme, smykker og klokker.

Øker momsen igjen

I løpet av 2020 planlegger myndighetene på Kanariøyene å øke denne momsen ytterligere, fra 6% til 7% for kosmetikk og fra 13,5% til 15% på parfyme, smykker, og klokker.

Bransjen mener disse økningene har hatt en dramatisk effekt på salget, ettersom denne typen varer har vært populære blant turister. Sektoren har registrert 10% nedgang i salget, og forventer ytterligere 4% nedgang i 2020.

Frykter konkurser

Parfymeri-butikker på Kanariøyene har vært meget populære blant turister på grunn av de lave prisene sammenlignet med resten av Europa, men sektoren frykter nå at mange vil gå konkurs som følge av momsøkningen.

Ifølge president i Life Style y Perfumerías-assosiasjonen, Raju Daswani, ser myndighetene på varene de selger som luksusvarer, uten å ta med i betraktningen at det står om mer enn 5000 jobber.

– Politikere snakker om turistsektoren og behovet for å beskytte arbeidsplasser og skape vekst, men glemmer handelstanden. De ønsker seg konkurransedyktige butikker med høy kvalitet i turistområdene, men de kveler sektoren, og etterlater den uten overskudd til investeringer, sier Raju Daswani.

Turismesektoren under hardt press

Turismesektoren på Kanariøyene har allerede vært under press på grunn av en rekke forhold. Daswani frykter at økningene i momsen nå vil gå ut over de rudnt 5000 direkte arbeidsplassene i parfymeributikker på Kanariøyene.

– Den økonomiske situasjonen for turistsektoren på Kanariøyene har allerede blitt hardt rammet av konkursen i Thomas Cook, den økonomiske situasjonen i Tyskland, nedleggelsen av Ryanair-baser, og frykten for Brexit. Alle disse faktorene skader oss, men regjeringen fortsetter å presse oss, sier Raju Daswani.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora. 151 ansatte ved sykehuset er i karantene...

Rekordbeslag av hasj til havs

Rekordbeslag av hasj til havs

Politiet og skattemyndighetene har beslaglagt "flere dusin tonn" hasj på havet, i en operasjon som beskrives som den største noensinne til havs mot narkotikasmugling. Myndighetene tok seg om bord i fire seilbåter og beslagla til sammen "flere dusin tonn" med hasj. Den...

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne...

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med x nordmenn for å finne ut av hvorfor de...

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

For norske Ann Cathrin El Allaoui ble ikke denne mandagen helt som hun hadde tenkt. På ettermiddagen fikk hun nemlig den utrolige beskjeden: noen hadde satt bilen hennes på lecablokker og stjålet alle hjulene. El Allaoui forteller til Canariavisen at hun hadde lånt...

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Plaza de Las Naciones i Puerto del Carmen på Lanzarote skal få et ansiktsløft. Ifølge en intern rapport i kommunen skal det være nødvendig med flere utbedringer av plassen og området rundt. Byrådet i Tías har derfor besluttet å bruke 720 000 euro langs promenaden....