Siste
VOLD I HJEMMET: Stadig flere kvinner blir utsatt for partnervold på Kanariøyene, og det har økt under pandemien. Illustrasjon: Envato Elements

Partnervold: Stadig fler ber om hjelp på apotek


Partnervold fortsetter å være et alvorlig problem på Kanariøyene. I desember føyet drapet på en 66 år gammel kvinne i Gáldar inn i rekken av hendelser i 2020 – et år hvor fire kvinner på Kanariøyene ble drept. Siden 2003 har 96 kvinner blitt drept av sine partnere og eks-partnere.

Til tross for færre partnerdrap i 2020 sammenlignet med året før, da åtte kvinner ble drept, har antallet henvendelser til krisesenteret for voldsutsatte kvinner og nødsentralen økt betraktelig under pandemien.

Totalt kom det inn 15 592 henvendelser om partnervold – i gjennomsnitt 43 om dagen – som er en økning på 15% sammenlignet med 2019.

Apotek-kampanjen

Når portforbudet ble innført våren 2020 fryktet myndighetene at det skulle bli vanskeligere for kvinner å be om hjelp hvis de ble utsatt for vold i hjemmet. Derfor ble det opprettet en kampanje hvor kvinner kan gå inn på et hvilket som helst apotek å si «Mascarilla 19» til de ansatte. Da vil de ansatte iverksette tiltak for å hjelpe kvinnen og varsle myndighetene.

I 2020 gikk 40 kvinner inn på kanariske apotek og varslet om at de ble utsatt for partnervold ved hjelp av dette kodeordet. Så langt i år har to kvinner benyttet seg av kodeordet.

Av samtalene som kom inn til nødsentralen fra ofre eller varslere ble 60% regnet som nødsituasjoner. Nesten 2000 ganger måtte spesialenheten som jobber med slike saker iverksette tiltak fordi en kvinne eller barns liv var i fare.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Øker i ferier

Det er spesielt i ferier at volden øker, ofte fordi de voldsutsatte kvinnene tilbringer mer tid med sine partnere i slike perioder, og antallet henvenselder øker derfor i disse periodene.

I over halvparten av tilfellene er det kvinnenes partner som utøver volden (53%) mens 22% er eks-partnere ifølge krisesenteret for voldsutsatte kvinner hos nødsentralen på Kanariøyene.

Nesten halvparten av henvendelene var fra ofrene selv, mens resten kommer enten fra familie, venner andre offentlige tjenester og apotekenes Mascarilla-19-kampanje.

Kanariøyene blant de verste i Spania

I oktober 2020 var Kanariøyene den regionen med nest flest henvendelser til telefonen for ofre av partnervold, 016. 367,2 henvendelser per million kvinnelige innbyggere kom inn den måneden, bare bak Madrid-regionen med 367,7 henvendelser per million kvinner.

Pandemien får mye av ansvaret for økningen, da kvinner ikke hadde samme mulighet til å forlate boligen som før for å unnslippe volden. De lange periodene med isolasjon har også ført til mer krangling og vold på grunn av stress, ifølge institutt for likestilling på Kanariøyene.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Viktig kampanje

Nettopp derfor ble apokene en viktig redning for mange av disse kvinnene. Selv under det strenge portforbudet våren 2020 var besøk til apotek et av unntakene som lot folk forlate boligen sin. Kampanjen som ble startet på Kanariøyene har nå spredd seg til 16 land over hele verden.

Dersom du blir utsatt for partnervold eller ønsker å varsle om at noen andre blir utsatt for dette kan du ringe 112 hvis situasjonen er akutt.

Informasjonstelefon for kvinner eller pårørende av de som blir utsatt for partnervold kan ringes på 016.

I appen Redvican finner du også mer informasjon.

Det er også opprettet et eget informasjonsforum for voldsutsatte kvinner på Kanariøyene.

Les også: 

Kastet svovelsyre på eks-kjæresten: Slik pågrep de «El Melillero»
 

78% blir ikke rapportert

En undersøkelse utført av regjeringen viser at 78% av hendelsene ikke blir rapportert. På Kanariøyene lever mange kvinner i årevis med en voldelig partner før dette rapporteres.
Envarnación ble den første kvinnen som ble drept i 2020 av sin mann. Drapet skjedde i La Isleta nord på Gran Canaria under portforbudet.

43 år gamle Carolina ble drept sommeren 2020 på Tenerife, og liket ble funnet i en septiktank.

Drapet på 55 år gamle Ramona i La Laguna på Tenerife er fortsatt under etterforskning, men anses også som et partnerdrap.

I desember ble 66 år gamle Marian drept i Gáldar på Gran Canaria.

I 2020 ble totalt 45 kvinner drept av sine partnere eller eks-partnere i Spania.