Over 300 000 bedrifter i Spania er stengt eller har minimal aktivitet på grunn av pandemien. Illustrasjon: Envato Elements

Permitteringslønna forlenges til 31. mai


Det har blitt enighet mellom regjeringen, fagforeningene og arbeidsgiverne: permitteringslønna utvides frem til 31. mai. Den såkalte ERTE-ordningen gjør at bedrifter kan permittere sine ansatte mens staten og regionsmyndighetene tar regningen, og har derfor vært en redning for coronastengte bedrifter på Kanariøyene.

Det gjenstår fremdeles forhandlinger, men etter et tre timer langt møte kom partene til enighet om forlengelsen. Håpet er at forhandlinger om detaljene skal være i boks innen 15. januar, slik at mottakere av ERTE og deres arbeidsgivere ikke skal trenge å bli usikre.

755 000 mottakere

Mer en 755 000 personer mottar for øyeblikket ERTE-penger i Spania. Det er langt færre enn de 3,4 millionene som var under ordningen i april, men nedgangen har stått stille siden september på grunn av nye restriksjoner og økt smitte.

I Spania har rundt 300 000 bedrifter innen turist- og utelivsbransjen stengt eller minimalt med aktivitiet. Fagforeningene har påpekt at mange av disse er stengt som en direkte følge av statens tiltak mot pandemien, og at de derfor bør bli kompensert.