Illustrasjon: Envato Elements

Prisene fortsetter å stige på Kanariøyene


Hvis du synes handlekurven har blitt dyrere på Kanariøyene i det siste, tar du ikke feil.

Prisene fortsetter å øke på Kanariøyene, slik de også gjør i mange andre land. Transportkrise og inflasjon har gjort at konsumprisindeksen har økt med 4,6% siden i fjor.

Det betyr at det har blitt 4,6% dyrere i gjennomsnitt. Forrige gang inflasjonen var så høy, var i september 2008 – da finanskrisen rammet verden. Den gangen gikk konsumprisindeksen opp 5,4%.

Selv om mange eksperter hevder at inflasjonen er midlertidig, er dette en liten trøst til familiene som må betale mer for å overleve.

I USA, der man lenge har snakket om en «forbigående» inflasjon, har både styreformann i den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell, og finansminister Janet Yellen, sagt at det er på tide å pensjonere begrepet «forbigående», når man snakker om inflasjonskrisen, ifølge Fortune.com

Samlet sett må en husholdning ut med over 14% mer enn for et år siden. Klær og sko har økt med 3,6% den siste måneden, etter en økning på hele 11% i oktober.

Transportprisene har gått opp 11,6% siden samme tid i fjor. Transport som kostet 100 euro for et år siden koster over 111 euro i dag.

Og siden alt henger sammen, øker også prisene på varer i butikkene. November var den åttende måneden med prisøkninger, med +0,6%.

Rådyre strømpriser har ikke bidratt til å gjøre situasjonen enklere for familier, som allerede lever sparsomt på grunn av pandemien.