Eurosedler - prisene på kanariøyene har økt
Illustrasjon: Envato Elements

Dyrere alkohol og tobakk på Kanariøyene

2 min


Øygruppen har hatt lav inflasjon og svak prisvekst, men på grunn av konflikten mellom USA og Iran steg bensinprisene med 1,7% i desember.

2019 avsluttet med en prisvekst på 0,4%, sammenlignet med samme periode i 2018.

Inflasjonen har ikke vært lavere enn siden 2015 på Kanariøyene.

Økningen i konsumentprisindeksen for øygruppen er også godt under det nasjonale gjennomsnittet på 0,8%.

Les også: Dobbelt så høy lønnsvekst for ledere sammenlignet med ansatte

Alkohol og tobakk dyrere

Enkelte varer og tjenester har steget mer enn andre. Prisøkningen på alkohol og tobakk har vært 5,3%, restaurant- og hotellprisene har steget med 2%, og mat og alkoholfrie varer med 1,4%.

Mat og alkoholfrie varer ble dyrere på øygruppen, men billigere i resten av Spania. På Kanariøyene hadde disse produktene en prisøkning på 0,2% pr. mnd., mens de i resten av landet opplevde et fall på 0,2%.

Billigere strøm

Samtidig falt prisene på vann og strøm med 4,4% – i hovedsak på grunn av lavere strømpriser.

Også klær og sko har blitt billigere, og falt i pris med 1,7% i 2018 – men dette gjennomsnittet anses å være påvirket av salgene i romjulen.

Les også: Parfymerier sliter etter momsøkning – dramatisk nedgang i salget

Dyrere å leie bolig

Prisen for å leie bolig på Kanariøyene økte i gjennomsnitt 3,3 prosent i 2019. Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter er nå oppe i 10 euro.

Las Palmas hadde en økning på 1,9 prosent, mens det er Tenerife som så den største økningen i året som gikk, med 6,7 prosent.

På Gran Canaria var det Telde som hadde størst økning med hele 8,4 prosent oppgang i prisen, fulgta av Santa Brigida med 7,5 prosent.

Billigere i Mogán

Mange nordmenn har reagert på de høye leieprisene sør på Gran Canaria, men gjennomsnittsprisen gikk faktisk ned 2,5 prosent i Mogán i den samme perioden.

Les også: Her får du bare leie hvis du er fastboende

17,4 prosent økning

På Tenerife er det Adeje som har merket prisøkningen mest, med hele 17,4 prosent, fulgt av Güimar (15,9%), San Cristóbal de la Laguna (11,6%), og Candelaria (11,5%).

På Tenerife var det også et område som merket nedgang i leieprisene. I San Miguel de Abona gikk leieprisene ned 3,2 prosent.


Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *