Siste
Rundt én time bør beregnes i testkø. Foto: AC Leite

Prisras på flybilletter etter nye restriksjoner

Lavere etterspørsel gir gode priser på fly til Kanariøyene.


De siste dagene har vært turbulente i reisemarkedet. Flere nordmenn som tidligere gledet seg til ferie, har avbestilt billettene sine, i frykt for strengere innreiserestriksjoner. Andre velger å utsette reisen, samtidig som det kommer færre nye bestillinger.

Etter at Norge strammet inn ytterligere den 3. desember, har reisende måttet belage seg på lange testkøer ved flyplassene.

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, forteller til Canariavisen at flyprisene synker:

– Som alltid går prisene ned når det er lav etterspørsel, så vi har sett veldig lave priser på fly, sier han.

Et raskt søk på Norwegian sin lavpriskalender, viser at det er mulig å fly til veldig gode priser nå. Mange billetter fra Oslo Lufthavn til Las Palmas i januar, ligger på rundt 700 kroner, én vei.

Hos konkurrenten SAS, ligger prisene på rundt 1300 kroner per vei i skrivende stund.

Mye å ta stilling til

Det er først og fremst restriksjoner og omikron-varianten av coronaviruset som fører til lavere etterspørsel nå, til tross for at Kanariøyene er midt i høysesongen.

– Det som skremmer er kombinasjonen av omikron, restriksjoner, karantene, nasjonale tiltak som kan komme og generelt at det er så mye å ta stilling til og huske på, forklarer Berge.

Han understreker at salget har gått bra i vinter og at Finn Reise har sett få avbestillinger så langt.

– Spania har vært godt solgt for vinteren i lang tid og spesielt Kanariøyene har vært godt solgt. Det er et fåtall som har avbestilt så langt.

– Dekker ikke avbestilling

Også kommunikasjonsdirektør i If, Andreas Handeland, bekrefter at omikron står bak mye av reisefrykten nå.

– Omikron-mutasjonen gjør at mange forteller at de er mer redde for å reise ut slik situasjonen er nå. Noen bekymrer seg for å bli smittet, andre for restriksjoner og hindringer de kan møte på underveis, og mange for begge deler. Derfor kontakter de oss for å høre hvilke muligheter de har, sier han til Canariavisen.

Han understreker at reiseforsikringen ikke dekker avbestillingen hos forsikringsselskapet nå, ettersom UD ikke har utstedt reiseråd.

– Så lenge det ikke foreligger et reiseråd fra UD på landet man skal besøke, får man ikke dekket disse kostnadene slik ting er nå. Med mindre man skulle bli syk eller skadet på annen måte, selvsagt. 

Heller ikke Gjensidige dekker avbestilling om du får kalde føtter.

– Bortsett fra åtte land i Afrika fraråder ikke Utenriksdepartementet folk å reise utenlands. Derfor vil ikke en avbestilling bli dekket bortsett fra til disse 8 landene. Man får ikke dekket avbestilling fordi man får «kalde føtter» eller angrer seg, forklarer kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til Canariavisen.

Positivt for de som reiser

At det ikke foreligger noe offisielt reiseråd nå, er likevel positivt for de som velger å reise. Forsikringsselskapene baserer seg nemlig på UDs reiseråd når de avgjør hvor forsikringen din skal gjelde og hva den dekker.

– Vår reiseforsikring gjelder som normalt i Spania og på Kanariøyene, og det er ingen begrensinger på verken Covid-sykdom eller andre ting, forklarer Handeland.

Det samme gjelder hos Gjensidige:

– Forsikringen vår når man er på reise disse stedene gjelder som normalt, også om man får bruk for forsikringen knyttet til corona, sier Rysstad.

Merker nedgangen

Også hos turoperatørene har de merket pågangen de siste dagene.

– Vi har mange kunder med avreise til Kanariøyene i desember og januar som kontakter oss. Noen vil bare vite mer om hvordan det er der akkurat nå, andre har bestemt seg for å utsette sin ferie eller avbestille og vurdere andre alternativer, forteller Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen, og fortsetter:

– Det er også nye bestillinger som tikker inn, men i langt lavere tempo enn det vi skulle ønsket oss.

Forvirrende Spania-regler

Den forvirrende fremstillingen av reglene i Spania, har også skapt forvirring og furore blant reisende.

Et nytt punkt på regellista fikk nemlig mange til å tro at coronaprøver er obligatorisk, også for vaksinerte.

Det stemmer ikke, slik Canariavisen kunne melde i går.

Det stemmer heller ikke at alle reisende må i ti dagers innreisekarantene når de kommer til Spania, noe mange har fått inntrykket av, etter at Spania strammet inn karantenereglene for nærkontakter av omikron-smittede.

Spanske myndigheter så seg til slutt nødt til å sende ut en pressemelding, for å presisere at lite har endret seg siden i sommer.

– Som en hovedregel kan man si at ingenting har endret seg siden i sommer. Innreisereglene er fortsatt de samme, skriver turistavdelingen ved den spanske ambassaden i Norge.