Guardia Civil har tatt seg inn på kontorene til kommunen i Arguineguín og i Mogán i jakten på bevismateriale etter mistanker om stemmefusk. Foto: Google Maps

Ransaker Mogán kommune etter mistanker om valgfusk


Guardia Civil har i dag tatt seg inn i lokalene til Mogán kommune og kontorene deres i Arguineguín. Årsaken er at myndighetene mistenker ordfører Onalia Bueno og hennes parti har gjort seg skyldige i stemmefusk ved å kjøpe stemmer ved det forrige kommunevalget.

Tar kopier av alt

Politiet beordret kommunen til å skru av alt datautstyr, og de har tatt kopier av alle servere. Som følge av politiaksjonen har ordføreren måttet avlyse et besøk med den tidligere kongresspresidenten til flyktningleiren i Arguineguín.

Kilder i Guardia Civil har bekreftet overfor avisen Canarias Ahora at ransakelsen er relatert til deres etterforskning av valgfusk ved det forrige kommunevalget.

Retten i San Bartolomé de Tirajana etterforsker for tiden saken, hvor ordføreren og hennes parti er mistenkt for å ha betalt for stemmer. Ordføreren er blant annet med på et opptak der hun snakker om hvordan man kan manipulere stemmer via posten.

Manipulerte fakturaer

Etterforskningen har også avdekket flere private hjem og bedrifter som har blitt brukt i den angivelige valgsvindelen. Bueno er også beskyldt for å ha kjøpt stemmer fra innbyggere med økonomiske godtgjørelser på 50-100 euro. Gjennom utenforstående selskaper skal kommunen også ha betalt for stemmer over fakturaer som har blitt manipulert, ifølge personer som har stått frem etter å ha vært involvert i saken.

En annen metode som skal ha blitt brukt for å gjenvinne valget er å slette utestående gjeld hos kommunen, slik at eiere og deres ansatte skulle stemme på Bueno ved valget.

Byttet penger mot stemmer

Den omfattende saken innebærer også mer enn 500 bilder fra valgdagen som angivelig viser hvordan det ble delt ut stemmesedler i bytte mot penger.

Dette er ikke første gang partiet Ciuca er i hardt vær etter mistanker om valgfusk. I 2015 ble det avdekket av partiet hadde betalt for innbyggernes ID-kort og karate-timer i bytte mot stemmer ved kommunevalget i mai det året. Også den gangen skal postkontoret ha blitt brukt for å manipulere stemmer.