Siste
Ledergruppa i Risa AS la igjen en bok der de kunngjør etableringen av "Risatoppen". Herværket er signert av ledergruppen i "gjesteboka".

Raser mot norsk selskap: –⁠  Et alvorlig angrep på vår kulturarv

Det norske selskapet Risa AS refses av kanariere og arkeologer etter hærverk på kulturarvsted i fjellet på Gran Canaria. Nå er selskapet anmeldt.


GRAN CANARIA

I en Facebook-innlegg raser arkeologi-interesserte kanariere nå mot det norske konsernet Risa AS, etter at de festet et metallskilt til et kulturarv-monument og flyttet rundt på stener i den kanariske fjellheimen.

Selskapet er et av Norges største entreprenørfirmaer og har rundt 550 ansatte. 

– Et norsk selskap som arrangerer sportsaktiviteter for sine ansatte gjorde endringer på et sted sør på Gran Canaria, for å gjøre det om til målet for en vandring, skriver Facebook-siden Origenes Amazigh. 

Siden oppgir selv å være en side for å dele steder av arkeologisk interesse på Gran Canaria. 

– 26. november skulle en gruppe kollegaer besøke et sted sør på Gran Canaria. Det er flere strukturer som ble brukt for tilbedelse av vårt urfolk. Når vi ankom innså vi at en av strukturene hadde et stort rødt metallskilt.

– Når vi gikk nærmere ble vi sjokkert over å se at det var festet med nagler til en av stenene som utgjør konstruksjonen fra de innfødte, og at de hadde skjult Tupperware-bokser med notatbøker for å skrive besøkslister på innsiden. 

Inne i Tupperware-boksen fant de sjokkerte kanarierne en bok med overskriften «#RISATOPPEN - Etablert av ledergruppa i Risa AS 19. november 2022. 

Under følger det en lang liste med signaturer fra ledelsen i entreprenørselskapet. 

Inne i strukturen som ble bygget av urbefolkningen hadde Risa AS lagt en plastboks. I den lå en bok med signaturer og en erklæring om etablering av «Risatoppen». Foto: Origenes Amazigh
 
–Etter å ha undersøkt nærmere vet vi at det er et konstruksjonsfirma som organiserer vandringer og at de hadde bestemt seg for å organisere en vandringsrute som de har delt på sine sosiale medier, skriver de. 

Skaperne bak Facebook-siden sier videre at de har anmeldt forholdet til miljøpolitiet og kulturarvtjenesten på Gran Canaria. 

– Vi vil også dra nytte av dette mediet for å spre fakta og si at dette er et alvorlig angrep på vår kulturarv, som ikke kan rettferdiggjøres på noe vis, og som ikke skal gå ustraffet, avslutter de. 

Sammen med innlegget har de vedlagt bilder som Risa selv har delt på sosiale medier. 

 

I skrivende stund har innlegget fått over 150 delinger og 80 kommentarer. 

En bruker skriver: 

–Ville de gjort det i det faens landet sitt?

En annen sier hun er rasende og kaller oppførselen en skam. 

– Utrolig. De har ingen respekt for våre kulturarvjuveler, kulturarv, historie, opprinnelse og urbefolkningens hellige steder, skriver en bruker. 

Legger seg flate

Veidriftsjef i Risa AS, Erlend Aksnes, sier til Canariavisen at de ikke var klar over at dette kan være ulovlig. Risa-familien, som eier Risa AS, har hatt en leilighet i området siden 2015 og har arrangert turer i mange år. 

Selskapet legger seg nå flate og sier de skal fjerne både skilt og bøker. 

– Vi kan jo bare bekrefte at det er montert opp et skilt løst mellom noen steiner, som vi trodde var en type varde. Det er ingenting som er boltet fast eller naglet fast. Dette skal vi få fjernet så fort som mulig.

– Det er enkelt å fjerne dette og det skal jeg gjøre i løpet av dagen. Her må vi bare legge oss helt flate, si unnskyld, beklage og rydde opp i dette. Det var ikke meningen å såre lokalbefolkningen, sier Aksnes til Canariavisen. 

Han er ikke kjent med at Risa-konsernet nå er anmeldt til Guardia Civil.

 – Jeg er ikke kjent med at vi har blitt anmeldt. Så avventer vi eventuelt videre saksbehandling fra myndighetene, sier Aksnes. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.