Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene


Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne retningslinjer. Det er med andre ord ikke enkelt å være turist i disse dager.

Vi har tatt kontakt med de største forsikringsselskapene som tilbyr reiseforsikring i Norge. Spørsmålet vi stilte deres presseansvarlige var:

Dekker reiseforsikringen deres reiser til Spania på nåværende tidspunkt, og i så fall, hva dekker den, og hva dekker den ikke?

Dette sier forsikringsselskapene

Gjensidige

Oppsummering: Gjensidiges reiseforsikring dekker som normalt i Spania, men ikke kostnader knyttet til coronaviruset.

– Gjensidiges reiseforsikring gjelder som normalt i Spania, med unntak for kostnader knyttet til korona. Det betyr at du ikke vil få erstattet utgifter som skyldes at du selv eller noen i reisefølget blir smittet av korona, utgifter som skyldes at du må finne alternativ overnatting, alternativ transport og så videre på grunn av eventuelle nedstengninger, eller andre koronarelaterte utgifter. Selv om vi erstatter utgifter for behandling av skader og sykdom som ikke er koronarelatert, er det viktig å huske på at det kan være vanskelig å få behandling lokalt på grunn av kapasiteten i helsevesenet, forklarer kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen til Canariavisen.

If og Europeiske

Oppsummering: If og Europeiske dekker deg ikke hvis du reiser til Spania mens landet er rødt.

– Vi i If og Europeiske Reiseforsikring har gjennom hele koronapandemien fulgt norske myndigheters råd og anbefalinger. I skrivende stund er Spania merket rødt i FHIs kart, og med det omfattet av UDs reiseråd. Reiseforsikringen er ikke gyldig dersom man trosser dette rådet og reiser til røde land. Derfor dekker vi avbestillinger for kundene våre når det er 14 dager eller mindre frem til avreise, og landet fortsatt er rødt, forklarer kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland fra If.

Han legger til at man får dekning dersom landet er gult på bestillings- og reisetidspunktet. 

– Skulle man kjøpe en reise imens et land er gult, og også reise på gult, men oppleve at landet blir rødt på selve reisen, stiller saken seg annerledes. Da er man dekket som normalt helt til man kommer hjem. Dette gjelder også korona-relaterte hendelser som Covid-19-sykdom.

 
5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå
 

Fremtind (Sparebank 1 og DNB)

Oppsummering: Hvilke vilkår som gjelder for deg avhenger av når du har bestilt din forsikring. Noen kunder vil derfor ha dekning i røde land med unntak av coronarelaterte hendelser, mens andre ikke har det. Fremtind ber derfor sine kunder om å sjekke sine spesifikke vilkår hos Sparebank 1 og DNB. 

– Vi dekker avbestilling til røde land, slik som Spania, så lenge reisen var bestilt før 12. mars i år – eller i den korte perioden landet var grønt i sommer. Alle kunder må vente til det er 14 dager eller mindre igjen til avreise for å få sin sak behandlet. Som alltid skal kundene først kontakte reiseoperatøren sin, for å rede på hva de dekker, før de eventuelt melder sin sak til oss, forteller kommunikasjonssjef Simen Rudi i Fremtind til Canariavisen.

– Våre forsikringskunder i SpareBank 1 og DNB har per i dag litt forskjellige vilkår – herunder dekning i røde land. Derfor ber vi alle våre kunder sjekke sine vilkår grundig, om de likevel skulle vurdere å reise – mot myndighetenes råd. Vi fraråder våre kunder å reise til røde land, da det vil være krevende å få medisinsk hjelp og øvrig bistand om noe skulle skje – både ved vanlige hendelser og koronarelaterte hendelser.

Eika

Oppsummering: Eika dekker hendelser som ikke er coronarelatert i røde land. Hva som anses som coronarelatert vurderes i hvert enkelt tilfelle, og kan også bety at ting som forsinket bagasje blir rammet av dette unntaket. 

– Eikas reiseforsikring har ikke unntak på land som UD har gitt anbefaling å ikke reise til. Det betyr at kunder med Eika Reiseforsikring vil ha dekning på reiseforsikringen på alle skader som ikke er relatert til Corona-situasjonen, forklarer Sigurd Ulven i Eika.

– Hva som anses som coronarelatert vurderes i det enkelte skadetilfellet. Smittet med Covid-19 vil definitivt være Corona relatert, men det kan også saker som forsinket bagasje, forsinket fly osv være. Dette fordi blant annet bemannings- og sikkerhetssituasjonen er veldig annerledes i hele reise- og turismenæringen nå, enn før corona inntraff. Dette er kjent og anses ikke som uforutsett. Derfor dekker vi ikke Corona-relaterte skader.

– Det er samtidig viktig for oss å presisere at selv om våre kunder har reiseforsikring til Spania, så oppfordrer vi alle våre kunder til å følge nasjonale myndigheter sine reiseråd og kun reise dersom det er strengt nødvendig, understreker Ulven.

Tryg

Oppsummering: Tryg sin reiseforsikring gjelder ikke i Spania eller andre land som er røde på avreisedagen. Om et land er gult ved avreise men blir rødt under oppholdet gjelder forsikringen. 

– Reiseforsikringen fra Tryg gjelder IKKE dersom man reiser til et land som er rødt på avreisedagen. Spania er rødt nå, så dersom man reiser til Spania i dag, eller på andre dager der landet er rødt), vil reiseforsikringen ikke gjelde. Dersom landet er gult ved avreise, vil forsikringen gjelde, også dersom landet skifter status til rødt under oppholdet, forklarer kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.

Storebrand

Oppsummering: Storebrand sin reiseforsikring gjelder ikke dersom landet du reiser til er rødt på bestillings- og avreisedato, og gjelder derfor ikke i Spania nå. 

– Reiseforsikringen er ikke gyldig dersom man reiser til et land som på bestillings- og avreisedato er merket rødt. Pr dags dato er Spania rødt, og reiseforsikringen i Storebrand gjelder derfor ikke for reiser til Spania, forteller presseansvarlig i Storebrand, Synnøve Halkjelsvik.

Frende

Oppsummering: Frende dekker deg også i røde land som Spania, med unntak for coronarelaterte hendelser.

– Frende anbefaler alle å følge myndighetenes reiseråd. Samtidig er det opp til de reisende å vurdere hva som er en nødvendig reise for dem, derfor er reiseforsikringen i Frende også gyldig i røde land, med unntak for koronarelaterte hendelser, forklarer kommunikasjonssjef i Frende, Heidi Tofterå Slettemoen.

 

– Hvis du kjøpte reisen mens landet var grønt eller gult gjelder vanlige avbestillingsregler. Men hvis du kjøper en reise til Spania mens landet er rødt, er ikke avbestilling dekket hvis den skyldes koronarelaterte hendelser eller reiseråd.

 

– At reiseforsikringen gjelder betyr at du kan reise for å se til sommerhuset ditt et sted du føler deg trygg i Spania eller besøke familien din selv om landet er rødt, med gjeldende reiseråd fra UD på grunn av pandemien. Tapt bagasje, tyveri, om du blir påkjørt eller syk av andre årsaker enn Covid-19 vil være dekket som avtalt. Stenger flyplassen, eller det blusser opp smitte så du ikke kan gjennomføre reisen vil det ikke være dekket. Du tar derfor en større risiko om du reiser til et rødt land.

 

– Reiser du nå, må du være forberedt på at det kan bli innført restriksjoner, innreise- eller utreiseforbud. Ingen vet hvor stor kapasitet det vil være på intensivplasser på feriestedet, eller hvordan det blir med muligheter for syketransport til Norge fremover. Følg lokale med på anbefalinger fra myndighetene lokalt. Oppdatering i saken: 

Lagt til svar fra Frende, onsdag 30. september kl. 14:38