Foto: Artikkelforfatter Ole Lie jobber offshore i Norge og bor ellers på Gran Canaria.

Reise uten Covid-test? Ikke ulovlig men likevel helt umulig


Som om ikke det å reise mellom Gran Canaria og Norge var vanskelig nok fra før så kom de nye lokale reglene fra øyregjeringen som en ekstra påskepakke.

En jungel av regelverk som det viser seg at det egentlig er ganske umulig å få skikkelig svar på og enda verre å forholde seg til i praksis. 

Jeg skulle tilbake til Gran Canaria 25. mars etter 14 dagers jobb (+10 dager karantene i forkant) og tenkte at nå skulle jeg virkelig gjøre hjemmeleksen først.

Jeg har norsk pass men er resident på øyen.

Startet derfor først med å lese det som var av informasjon på Spain Travel Health hvor du må gå for å fylle ut innreisedokumentene dine. Der er de veldig klare på at dersom du kommer fra områder med høy risiko trenger du en PCR-test tatt tidligst 72 timer før ankomst.

Dersom en slår opp i listen over risikosonene ser en at Norge står der, men med mange unntak, deriblant de 4 største flyplassene i Norge (Gardermoen ligger i Viken).

Så var det å sjekke de kanariske reglene. Dersom du kommer fra en lavrisiko-sone trenger du en test, men bare dersom du skal bo på et hotell.

For å være på den sikre siden skrev jeg også til ambassaden som (etter 10 dager) kom med et svar som bekreftet at ankomst til Spania fra Bergen eller Gardermoen var ok uten test. Derimot svarte de mer unnvikende på hva reglene var om Kanariøyene.

Ambassaden linker forøvrig til siden https://reopen.europa.eu/es/from-to/NOR/ESP hvor det står klart og tydelig det samme som over: 

Dersom du kommer til Spania fra et lavrisiko-område trenger du ikke test. Dersom du kommer til Kanariøyene fra et lavrisiko-område trenger du bare test dersom du skal bo på hotell.

Da var altså alt klart for reise, alle papirer klar inklusiv reiserute og forklaring om at jeg altså kom fra et lavrisiko-område.

For å være på den sikre siden tok jeg likevel en PCR-test kvelden før jeg  skulle reise – just in case.

Første hinder: Oslo

Allerede ved første etappe – innsjekk på Gardermoen – begynte sirkuset.

Selv etter elektronisk innsjekk dagen før viste det seg at en måtte stå i en lang og ekstremt saktebevegende kø for å sjekke inn. I virkeligheten var dette sjekk av alle dokumenter.

«Hva trenger du» spurte jeg naivt og fikk til svar «alt».

Jeg pøste på med dokumentasjon men utelot foreløpig covid-testen. Det tok ca. 7 sekunder før den ble etterspurt hvorved jeg svarte at «dette trenger jeg ikke for jeg kommer fra et lavrisiko-område».

Det hadde damen i innsjekken aldri hørt om og var heller ikke spesielt interessert i å høre om.

Jeg prøvde meg på voksenopplæring en liten stund men med såpass liten fremdrift og en avgangstid som begynte å nærme seg måtte jeg til slutt frem med testen.

Jeg tviler vel egentlig på at jeg ville kommet med uten, samme hvor rett jeg egentlig hadde.

Andre hinder: Frankfurt

Vel fremme i Frankfurt var det innsjekk med Air Europa videre til Madrid og Las Palmas.

Først var det selvfølgelig å vise frem QR-koden fra appen til SpTH. Så kom spørsmålet om covid-test. Igjen forklarte jeg at jeg kom fra et lavrisiko-område og viste all dokumentasjon og regelverk om dette. 

Damen i innsjekken var akkurat like imponert og interessert som sin kollega på Gardermoen, dvs. ikke i det hele tatt.

Med tysk firkantethet var det helt tydelighet at her kom jeg ingen vei, så da var  det bare å dra frem covid-testen nok engang. 

Tredje hinder: Las Palmas

Ankomst Madrid var faktisk ikke noe problem, ei heller avgangen til Las Palmas.

Først i Las Palmas var det nok engang et sjekkpunkt å passere. Rett før ankomsthallen stod det en delegasjon i masker og visir som bare ba om en ting: coronatest.

Igjen var det å forklare konseptet med lavrisiko-soner og at jeg faktisk ikke trengte noe slikt. Nok engang nøyaktig like mye forståelse for dette – altså null.

Ved fortsatt krangling samt fremvisning av regelverket kom de plutselig opp med argumentet om at jeg jo hadde vært i Madrid og at jeg dermed plutselig kom inn under regelverket for de som reiser derfra.

Jeg hadde bare vært i transit i Madrid så det stemmer ikke, men jeg skjønte at her var jeg kommet til veis ende og måtte nok  engang frem med covid-testen. 

Fasiten er altså at det ikke alltid hjelper å ha rett. Uten en covid-test ville jeg ikke klart å gjennomføre denne reisen. 

Det saliggjørende dokumentet:

Notat fra redaksjonen: Denne saken illustrerer godt hvorfor Canariavisen.no sitt første råd til alle som spør er: ta en test. Artikkelforfatteren overlot lite til tilfeldighetene, og hadde derfor en test i bakhånd. Uten den hadde reisen gått dårlig.