Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, er skuffet over at Madrid enda ikke har godkjent antigen-prøver. Foto: Gobierno de Canarias

Reisende fra fastlandet må teste seg


Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, kunngjorde denne fredagen at kanariske innbyggere og reisende som er i Spania må ta en coronatest før de returnerer til øygruppen. Dette gjelder også studenter. Kanariske helsemyndigheter dekker kostnaden for de som er residenter på øygruppen.

Tiltaket ble kunngjort av presidenten selv etter et møte med hans motpart på Balearene, Francina Armengol. Målet med møtet var å legge frem en felles plattform for helsekontroll av innenrikspassasjerer og innbyggere som reiser til de to øygruppene.

Gratis for residenter

Torres understreket at prøvene kan utføres gratis hos en rekke laboratorier, og at listen over disse blir klar denne fredagen. Disse skal befinne seg i flere byer i Spania, inkludert Madrid, Barcelona, Granada, Sevilla, Salamanca og Navarra.

Residenter som ankommer uten en test må ta en hurtigtest på flyplassen.

Turister må teste seg

Også turister som kommer til Kanariøyene må teste seg for Covid-19. Dette skal gjøres før avreise, men ikke før det er under 72 timer til ankomst. Både PCR-prøver og antigen-prøver er godkjent på Kanariøyene, etter at Torres signerte et dekret om dette tidligere denne uken.

Turister som ankommer uten en test må bli på hotellrommet frem til de har testet seg og fått svar på prøven.

Det kanariske regelverket samsvarer ikke lenger med det nasjonale kravet om PCR-prøver som ble innført av sentrale myndigheter. Dette tiltaket ble gjort av Torres i et håp om å redde turismen på øygruppen, etter en bølge av avbestillinger da kravet fra Madrid ble kjent.

Torres forklarte også under pressekonferansen at spanjoler som ikke bor fast på Kanariøyene også må teste seg før avreise, og at disse må dekke kostnaden selv. Også for denne gruppen er det mulig å teste seg ved ankomst på flyplassen og Torres sier disse ikke vil bli bøtelagt, ifølge avisen La Provincia.

Øygruppens president sier helseminister Blas Trujulli vil sende ut en offisiell bulletin om dette, som kan komme allerede på mandag, og at tiltaket trer i kraft enten på fredag 18. eller søndag 20. desember.