Reisende fra Kanariøyene slipper karantenehotell –⁠ foreløpig

Fra 26. juli må uvaksinerte nordmenn i hotellkarantene når de kommer hjem fra Spania. Kanariøyene slipper unna, enn så lenge, men smittetrykket er stigende og faretruende nært grensen for å bli mørkerødt. «


Denne fredagen ble nye innreiseregler til Norge kunngjort av regjeringen. Nå må reisende som ikke er fullvaksinert eller som har vært smittet tidligere i hotellkarantene når de kommer fra Spania.

Kanariøyene har blitt vurdert separat, og er den eneste regionen i Spania som unnslipper karantenehotellkravet.

LES OGSÅ: Dyster smitterekord på Kanariøyene

Over 600 per 100 000

Avgjørelsen er tatt basert på smittesituasjonen i landet. Ifølge spanske helsemyndigheter har landet nå 602 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Grensen for når et land blir mørkerødt går ved 500 per 100 000.

Kanariøyene har imidlertid 413 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, viser Canariavisens egen forsideoversikt. Smittetrykket er også stigende på øygruppen, så hvis du oppholder deg her kan det være lurt å forberede seg på hotellkarantene i løpet av kort tid, selv om dette foreløpig ikke er innført.

Sender ut SMS

Helsedirektoratet har sendt ut en SMS til nordmenn i områdene det gjelder. Dette har skapt noe forvirring hos de på Kanariøyene, ettersom de teknisk sett befinner seg i Spania.

I en SMS skriver Helsedirektoratet:

Til deg som er på reise i Balearene, Spania.: Det er økende smitte i området. Dette vil medføre 10 dagers reisekarantene med krav om opphold på karantenehotell for deg og ditt reisefølge f.o.m. natt til 26. juli klokken 00:00.

En link med mer informasjon legges ved, men ved å bare lese meldingen er det fort gjort å få inntrykket av at dette gjelder på Kanariøyene også. Det gjør det altså ikke.

Mellomlandinger kan medføre karantenehotell

Samtidig er det viktig å passe på mellomlandinger i oransje, røde og mørkerøde områder. Mellomlander du for eksempel i Spania på vei fra Kanariøyene, er det reglene for fastlandet som gjelder, ikke Kanariøyene.

Alle som kommer fra områder som er oransje, røde eller mørkerøde må testes og i karantene. For mørkerøde land gjelder karantenehotell.

Man kan teste seg ut av karantenen på hotell, tidligst tre døgn etter innreise. Resten av karantenen kan da fullføres hjemme.

Dersom du har blitt fullvaksinert, fått minst én vaksinedose med varighet fra tre til 15 uker etter vaksinasjonn, eller har hatt coronaviruset de siste seks månedene, gjelder ikke disse reglene.

Endringene trer i kraft fra 26. juli.

Spania får selskap av Nederland, som også går fra rødt til mørkerødt i denne omgang. Også Kypros og Storbritannia er mørkerøde.

Flere populære ferieland, slik som Bulgaria, Italia og Kroatia er fortsatt grønne. (Se komplett liste i bunnen av saken).

Hellas har gått fra oransje til rødt, og det samme gjør Portugal.

Nytt siden 5. juli er at regjeringen i Norge vurderer en rekke øygrupper i Europa separat. Dette inkluderer Balearene, Kreta og Kanariøyene.

Kanariøyene går fra oransje til rødt, men slipper unna den mørkeste rødfargen. Det gjør derimot ikke Balearene, og reisende fra Mallorca må dermed i hotellkarantene.

Dette betyr fargekodene:

Grønne land

- Du trenger ikke å teste deg før du reiser inn til Norge.- Du må ikke i karantene.- Du må fylle ut innreiseskjema og testes på grensen ved ankomst.- Bosatte i grønne land får reise til Norge

Oransje land

- Samme regler som fra røde land.

Røde land

- Du må ha negativ test før du reiser inn.- Du må fylle inn innreiseskjema.- Du må nestes på grensen ved ankomst.- Du skal i karantene

Mørkerøde land

- Samme regler som fra røde land, men du må også fullføre deler av karantenen på karantenehotell.

Lilla land

- Samme regler som for røde land, men besteforeldre, kjærester ol. får slippe inn i Norge fra lilla land.

Øvrige land

Samme regler som fra mørkerøde land

Land i Europa

Det gjøres endringer for flere land i Europa fra 26. juli.

Følgende land får innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene fra 26. juli:

Estland, Liechtenstein og Sveits (disse landene går fra grønn til oransje)

Følgende land får i tillegg krav til karantenehotell fra 26. juli:

Nederland og Spania (går fra rød til mørkerød)

Følgende land fortsetter å være grønne:

Bulgaria, Grønland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Følgende land fortsetter å være oransje eller røde eller går fra oransje til å bli røde (de samme reglene gjelder for oransje og røde):

Oransje: Belgia og Frankrike.

Røde: Andorra, Færøyene (endret fra oransje), Hellas (endret fra oransje), Irland (endret fra oransje), Luxembourg, Malta (endret fra oransje), Monaco (endret fra oransje) og Portugal.

Følgende land fortsetter å være mørkerøde:

Kypros og Storbritannia.

Regioner i Norden

De nordiske landene vurderes fortsatt inntil videre på regionalt nivå. Dette gjør vi hovedsakelig på grunn av at vi har tilstrekkelig datagrunnlag for en slik vurdering.

Sverige

Det gjøres ingen endringer angående regioner i Sverige denne uken.

Følgende regioner forblir grønne:

Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro og Östergötland.

Følgende regioner fortsetter å være oransje eller røde:

Norrbotten (oransje) og Värmland (rød).

Danmark

Det gjøres endring i region Syddanmark i Danmark som nå går fra grønt til oransje nivå. Dette innebærer at det fra 26. juli er innreiserestriksjoner og karantenekrav ved innreise fra alle regioner i Danmark (med unntak av Grønnland).

Følgende regioner går fra grønn til oransje (får innført innreiserestriksjoner og karantenekrav):

Syddanmark

Følgende regioner fortsetter å være oransje eller røde:

Midtjylland, Nordjylland og Sjælland (oransje), Hovedstaden (inkludert København) (rød).

Finland

Det gjøres endringer i innreiserestriksjoner og karantenekrav for to regioner i Finland fra 26. juli.

Følgende region går fra grønn til oransje:

Birkalands SVD

Kajanalands SVD

Følgende regioner forblir grønne:

Mellersta Finlands SVD, Mellersta Österbotten SVD, Södra Savolax SVD, Östra Savolax SVD, Centrala Tavastlands SVD, Lapplands SVD, Länsi-Pohja SVD, Norra Karelens SVD, Norra Österbottens SVD, Norra Savolax SVD, Satakunda SVD, Södra Karelens SVD, Syd-Österbottens SVD, Vasa SVD og Åland.

Følgende regioner har fortsatt innreiserestriksjoner og karantenekrav fra 19. juli:

Helsingfors och Nylands SVD, Egentliga Finlands SVD, Kymmenedalens SVD og Päijat-Häme SVD (alle oransje).

Utvalgte øygrupper i Europa 

Enkelte øygrupper blir vurdert særskilt for å kunne legge til rette for trygg reising til øyer som er populære reisemål for nordmenn. Gjennom pandemien har flere av de aktuelle øyene hatt en annen smittesituasjon enn på fastlandet. Siden FHI har tilstrekkelig datagrunnlag for å vurdere øygruppene, kan disse vurderes for seg.

Følgende øygruppe får innført innreiserestriksjoner og karantenekrav fra 26. juli

 • Korsika, Frankrike (rød)
 • Nordlige egeiske øyer, Hellas (oransje)
 • Sardinia, Italia (oransje)
 • Sicilia, Italia (oransje)

Dermed er det ingen utvalgteøygrupper som forblir grønne etter 26. juli.

Følgende øygrupper får i tillegg krav til karantenehotell fra 26. juli (går fra rød til mørkerød):

 • Balearene (Spania)
 • Kreta (Hellas)

Følgende øygrupper forblir røde eller oransje:

 • Azorene, Portugal (rød)
 • De joniske øyer, Hellas (går fra oransje til rød)
 • Kanariøyene, Spania (rød)
 • Madeira, Portugal (oransje)
 • Sørlige egeiske øyer, Hellas (går fra oransje til rød)

Lilla land

FHI vurderer hvilke land og områder på EUs tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell. Disse landene omtales som «lilla land». Se mer informasjon i faktaboksen nedenfor.

Israel, Japan, Montenegro og Sør-Korea oppfyller ikke lengre kravene til kategorisering som lilla land.

Disse landene og områdene forblir lilla:

 • Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.