Siste
Matvareprisene har steget 18% på Kanariøyene. Foto: Jarretera/Shutterstock

Rekordhøye matpriser på Kanariøyene: –⁠ Brutalt

– Det er brutalt. Jeg har ikke råd til kjøtt lenger, forteller en ung mann til avisa Canarias 7.


Den økende inflasjonen merkes på lommeboka når maten skal handles inn.

I likhet med i Norge drar supermarkedene inn stadig mer profitt – opp 5% siden 2021 til 718 millioner euro – samtidig som kanariske innbyggere må kutte ut rødt kjøtt, legge om kostholdet og fortsatt bruker langt mer enn før på mat. 

Grønnsaker, fersk fisk og kjøtt har blitt en luksusvare for mange familier på Kanariøyene. 

Til avisa Canarias 7 forteller den unge mannen Sergio om vanskelighetene: 

– Når jeg flyttet for meg selv brukte jeg rundt 120 euro i måneden på mat. I fjor var det 170. Jeg har begynt å handle ukentlig og sluttet å spise mange produkter, for å spare 30 - 40 euro. Det verste er at det verste er i vente, sier han.

At handlekurven har blitt vesentlig dyrere, bekrefter den siste konsumprisindeksen på Kanariøyene fra februar. På et år har prisene steget hele 18% på øygruppen, 2% mer enn i resten av landet. 

Melk og sukker er prisverstingene. De har økt med nesten 40%. 

Problemer med forsyningskjedene, krigen i Ukraina og økte kostnader får mye av skylden for prisøkningene. Samtidig har altså supermarkedene stadig høyere profitt.

Juana har ansvaret for mat på bordet til fire barn og seks barnebarn. Hun forteller til Canarias 7 at alt har blitt dyrere, men spesielt de grunnleggende dagligvarene. 

– Før laget jeg gryter vi kunne spise av i to dager, men nå er det bare nok til en, sier hun, og forteller at måltidene nå må suppleres av billigere produkter, slik som poteter. 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.