Rekordhøyt smittetrykk på Tenerife

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

På lørdag så Tenerife en rekordøkning i antall nye smittetilfeller, da 139 personer fikk påvist coronasmitte på et døgn. Situasjonen tilspisser seg for øya, og kanariske myndigheter sier de vil møtes denne uka for å vurdere situasjonen. Tenerife er den hardest rammede øya på Kanariøyene, etter at den passerte Gran Canaria som øya med flest aktive tilfeller 23. oktober.

Rekordhøyt smittetrykk

Antallet nye smittetilfeller fortsetter å stige på Tenerife, samtidig som Gran Canaria ser en klar nedgang i trenden. De siste 14 dagene har antallet smittede per 100 000 innbyggere steget til 128,8 på Tenerife. Så høyt har aldri smittetrykket vært på Kanariøyene før. Samlet sett gjør Kanariøyene det mye bedre, med 78,8 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Ber om strengere tiltak

Assosiasjonen for folkehelse på Kanariøyene (ADSPC) har bedt om strengere tiltak. De mener tidligere stengetider for utelivet og forbud mot at flere enn 10 personer samler seg ikke er nok, og at smittetrenden over tid bekrefter dette. Denne uken sa Spanias helseminister, Salvador Illa, at tiltak må vare i to til tre uker før man vet hvor effektive de er. Tenerife har nå hatt rødt lys hos kanariske helsemyndigheter i over en måned, uten at tiltakene ser ut til å fungere. Faktisk har smitten økt, til tross for de strengere reglene som et rødt lys medfører.

– Problemet er mye dypere. Hvis man ser at smitten skyter i været på Tenerife må man sende flere smittesporere og innføre flere tiltak. Avgjørelser må bli tatt til rett tid, sier talsmann for ADSPC, Guillermo De la Barreda til avisen Canarias Ahora.

– Jeg sier ikke at et portforbud er løsningen, men det hjelper. Helsa har ikke blitt satt først, og hvis det ikke er noen helse vil de økonomiske problemene øke, fortsetter han.

Annonse

Mange innlagte

Tenerife har nå over dobbelt så mange innlagte som Gran Canaria. 119 personer er innlagt på Tenerife, og 48 er innlagt på Gran Canaria. Ved universitetssykehuset i La Laguna er situasjonen nå ekstrem. De har 17 innlagte på intensivavdeling med Covid-19, og disse pasientene opptar 32% av den totale intensivkapasiteten på sykehuset. Spanske helsemyndigheter ser på risikoen som ekstrem når dette overstiger 25%.

– Hva er det store problemet med alt dette? De som tester positivt i dag kan bli innlagt om en uke. Så opptar de en seng på intensivavdeling. Tilfellene vi ser nå blir behandlet av helsesentrene om noen få dager, forklarer De la Barreda.

Massetesting i hardt rammede områder

Helsemyndighetene varslet på fredag at de vil foreta massetesting i de hardest rammede områdene på Tenerife. Fortsatt er det familiesamlinger mellom de som ikke bor sammen som er hovedårsaken til smitten, ifølge visedirektør for primærhelsetjenesten på Tenerife, Ana Darias. Barnedåp og bursdager fører også til økt smitte.

– For hver positive finner vi 8 nærkontakter. Folk holder seg ikke hjemme heller. Vi ser at folk bryter karantenen og ikke blir hjemme, spesielt  der seks eller flere personer bor i hver etasje, forklarer Darias til Canarias Ahora.

Verst i La Laguna

I La Laguna, som har hatt det største smittetrykket den siste tiden (276,82 per 100 000 de siste 14 dagene), har kommunen kunngjort at de vil øke politiets tilstedeværelse i gatene for å håndheve smittevernreglene, men utelukker et portforbud til tross for at mange andre regioner og kommuner i Europa med lignende smittetall har innført dette.

Add New Playlist