Siste
IKKE GÅ I FELLA: Det er flere kortfeller på utenlandsreise du bør unngå. Foto: Africa Studio/Shutterstock

6 kortfeller du ikke må gå i på ferie

Hvor er det billigst å ta ut penger i ferien? Det er et av de vanligste spørsmålene turister har når de skal til Kanariøyene og Spania, og det er ikke uten grunn. Hvert år betaler nemlig nordmenn skyhøye gebyrer og taper store penger på ulike valuta- og kortfeller i utlandet.


Her er noen tips til hva du bør være obs på når du bruker minibank i Spania og på Kanariøyene.

Denne saken inneholder annonsørlenker for AXO Finans og Defero. Canariavisen kan tjene en provisjon om du bruker disse linkene. 

 

Velg riktig minibank

Det finnes ulike typer minibanker i Spania og Kanariøyene, og noen av dem tar høyere gebyrer enn andre. Mange er raskt ute med tipset om å unngå de uavhengige minibankene, så som Euronet og Cashzone.

Men en pristest Canariavisen utførte i fjor, viste at disse slettes ikke er dyrest, så lenge du er flink til å følge neste punkt på lista. Her går mange i fella, for disse frittstående minibankene gjør alt de kan for at du skal velge dyreste alternativ. 

Imidlertid kan det være andre grunner til å velge minibanker tilknyttet en bank. Sikkerhet er et av disse, for om noe går galt under uttaket er det kjekt å ha bankansatte du kan be om hjelp.

 

Dette må du takke nei til

Når minibanken spør om du vil ta ut i norske kroner eller euro, er det fort gjort å tråkke feil. Kortet ditt er jo tilknyttet en konto med norske kroner, så det gir jo mening. Du får dessuten opp totalprisen for uttaket på skjermen med én gang, og det er vel fint? 

Fella består ganske enkelt av at minibanken da gir deg en elendig veksklingskurs, som nesten alltid er så svindyr at du kan svi av hundrelapper i gebyrer på en gang.

Her gjelder det om å ha tunga rett i munnen. Les det som står på skjermen nøye og sørg for at du takker nei til konvertering og tar ut i euro.

Vær obs på at noen minibanker (viser på dere, Euronet og Cashzone) spør opptil flere ganger på ulike måter for å lure deg til å velge norske kroner. 

Ta ut større beløp

En annen måte å spare på gebyrene når du tar ut penger i minibank i Spania eller Kanariøyene, er å ta ut større beløp hver gang. Det er fordi de fleste minibanker tar et fast gebyr hver gang du tar ut penger, uansett hvor mye du tar ut (så lenge du velger euro).

Det betyr at hvis du tar ut små beløp ofte, vil du betale mer i gebyrer enn hvis du tar ut større beløp sjeldnere. 

Annonse: Canariavisen kan tjene en provisjon fra lenkene i denne saken. 

Trenger du ekstra penger til ferien? Søk forbrukslån hos flere banker samtidig hos Axo Finans. 

Tyvene følger med

Det er dessverre ikke uvanlig at lommetyver opererer i nærheten av minibanker, spesielt i turistområder. Derfor bør du alltid være oppmerksom på omgivelsene dine når du bruker minibank, og ikke la deg distrahere av fremmede som prøver å snakke med deg eller hjelpe deg.

Guardia Civil tar stadig tyver i turistområdene på Kanariøyene. Foto: Canariavisen

Du bør også skjule PIN-koden din når du taster den inn, og ta en ekstra huskerunde for å sjekke at du har tatt med deg både penger og kort før du går. Undertegnede glemte 50 euro i sitt hastverk en gang. Snakk om bortkastede penger!

Når du har fått pengene dine, bør du ikke telle dem foran alle andre, men legge dem raskt og diskret i lommen eller vesken din. Du bør også fordele pengene dine på ulike steder, så forsvinner ikke alt om du skulle bli utsatt for tyver. 

Annonse: Canariavisen kan tjene en provisjon fra lenkene i denne saken. 

Nysgjerrig på egen kredittscore? Sjekk den gratis hos Defero. 

Ha et backup-kort

Til slutt er det lurt å ha et backup-kort i tilfelle noe skulle skje med det hovedkortet ditt. Enten det blir spist av minibanken, gjenglemt på rommet eller nasket til seg av en frekk tyv, er det alltid godt å ha et ekstra kort i bakhånd.

Bare husk å oppbevare kortet et annet sted enn i lommeboka, f.eks. i en låst og sikker hotellsafe.

Mange tror Euronet er dyrest, men det er ikke tilfellet hvis du passer deg for valutakonverteringen. Foto: Neme Jimenez/Shutterstock

Betal mest mulig med kredittkort

Og når vi snakker om kort: nesten alle steder tar kort på Kanariøyene i dag. Det er få grunner til å ta ut kontanter i utgangspunktet, men det kan være kjekt for å tipse taxisjåføren eller for en prutetur på markedet, såklart. 

Når du velger et kort er det mye penger å spare på å velge et gebyrfritt kredittkort. Mange norske banker lopper deg nemlig for gebyrer om du bruker kortet i utlandet, og dessuten er det skummelt å ha et kort med direkte tilgang til egen konto på reise. Da er et kredittkort ofte sikrere. 

Med disse tipsene kan du håpe på å spare på gebyrene og unngå ulike feller når du tar ut penger i minibank i Spania og på Kanariøyene. Men husk også å nyte reisen din og ha det gøy med pengene dine!

Annonse: Canariavisen kan tjene en provisjon fra lenkene i denne saken. 

Trenger du ekstra penger til ferien? Søk forbrukslån hos flere banker samtidig hos Axo Finans. 

Dette innholdet er produsert av Canariavisens redaksjon, men inneholder annonsørlenker til Axo Finans og Defero. Innholdet er skrevet basert på en redaksjonell vurdering og er ikke utviklet i samarbeid med Axo Finans eller Defero.

Låneeksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,71%, lånebeløp kr 100 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 35 914 totalt kr 135 914. Nominell rente varierer fra minimum 4,9% til maksimum 23,4%. Effektiv rente varierer fra minimum 5,16% til maksimum 26,23%.