Dette vil skje med boligmarkedet fremover, tror boligekspert og daglig leder i RE/MAX UTLAND. Foto: Remax

Dette tror ekspertene om boligmarkedet på Gran Canaria

Boligmarkedet er i stadig endring. Mange lurer på om de burde kjøpe eller selge, om prisnivået på drømmeboligen er riktig, og hva fremtiden bringer for boligmarkedet. Dette tror boligekspertene om boligmarkedet på Gran Canaria.


Er det en bra tid for eiendomssalg?

– Ja, prisene er nærmest rekordhøye i Mogan kommune og det er høy etterspørsel på attraktive ferieboliger. I følge prisstatistikk for residensielle boliger i Mogan kommune er snittprisen rett under rekordnivå. Det vil jeg si er en bra tid å selge på, i disse tider, forteller daglig leder i RE/MAX UTLAND, Sara Nymo.

Hvordan har det vært etter pandemien?

– Det har vært tøffe år for bransjen. I to år var det reiserestriksjoner og reiseråd, vaksineregler, flyproblemer, coranatester, karantene ved ankomst og folk var redde for smitte. Det førte til at færre besøkte øyen og turistområdene ble hardest rammet. Flere boligeiere vi har snakket med sier de ikke har vært her på flere år, det stemmer bra med at det ikke er like mange attraktive boliger til salgs, forklarer Sara Nymo.

– Vi legger også merke til at kjøpegruppen i den nedre prisklassen er nesten borte her i Mogan kommune. På tross av utfordringene klarte vi oss bra og 2022 har vært et godt år for oss i RE/MAX UTLAND.

Påvirker verdensøkonomien eiendomsprisene?

– Helt klart. BNP og børsene har falt verden over og det er et tydelig signal på at vi er i nedgangstider, historisk varer dette i mange år. De økte levekostnadene medfører at stadig flere ikke har råd til å eie bolig og da er det sannsynlig at boligprisene generelt vil falle, mener Nymo.

Hvorfor har ikke eiendomsprisene allerede falt?

– Fordi folk sitter på eiendommen sine så lenge de kan. Trender viser at det tar flere år før eiendomsmarkedet reagerer, fordi omsetningshastigheten er tregere enn andre markeder, sier Nymo, som trekker frem aksjemarkedet som et eksempel der ting går raskere.

– I aksjehandel trykker man på en knapp, for å kjøpe eller selge. Få ønsker å kvitte seg med eiendom for å leie, og kvitter seg først med luksuseiendeler og refinansierer så lenge det går. 

Foto: Remax

Når forutser dere at prisfallet kommer? 

– Det kommer an på flere faktorer. De store elefantene i rommet er økende inflasjon og renter. Vi ser at stadig flere i hele Europa ikke har mulighet til å eie og boligeiere blir tvunget til å selge. De som har høye boliglån rammes alltid først. Akkurat når prisfallet kommer er det få som kan spå, men jeg håper det blir en mer kontrollert “demontering” denne gangen, sier Nymo, og viser til finanskrisen i 2008.


Står vi ovenfor en ny boligboble? 

– Ja, det mener jeg. Denne gangen er den av større dimensjon enn i 2008. Internasjonale eiendomsmarkeder har blitt “kunstig” holdt i live, ved at myndighetene har stimulert i kombinasjon med at store internasjonale aktører har kjøpt eiendommer i mye større grad verden over, siden pandemien begynte. Det har påvirket boligprisene, forklarer Nymo.

Hun har allerede begynt å se bevegelser i markedet.

– I USA og Kina har eiendomsmarkedene begynt å vise negativ trend. Hvis denne boblen sprekker vil det få store konsekvenser for resten av verden.

Hvordan vil boligkrakk påvirke Gran Canaria?

– Vår erfaring fra 2008 gir oss en pekepinn på hvordan Gran Canaria reagerer, sammenlignet med resten av Spania. Mange forventet at prisene i Mogan kommune skulle falle mye mer. Jeg så mange avisoverskrifter med  “Boligkrakk: 50% avslag i Spania” , som bidro til forventninger, og mange klarte ikke å skille Kanariøyene fra fastlandet. Det ble dyrt for de som ventet.

Hun presiserer at prisene kan falle sør på Gran Canaria også.

– Jeg sier ikke at prisene ikke vil falle i Mogan ved et boligkrakk, men ikke på langt nær så mye som i andre kommuner.

Foto: Remax

Hva gjør at prisene i Mogan kommune er mer stabile?

– Det er det mange som lurer på. For det første er det en eldrebølge og værflyktinger fra hele Europa som fører til økt press. For det andre er det fortsatt lite utbygging. Kommunen vår er ikke stor og har en usedvanlig høy andel utenlandske boligeiere, som er godt økonomisk stilt. Mange har ubelånte sekundærboliger. Det er en uvanlig demografi som gjør at boligmarkedet her reagerer anderledes, forklarer Nymo.


Vil inflasjon og renter påvirke markedet?

– Veldig mye, jeg er bekymret for folk flest. Boligrenten kan være på 4 % allerede første kvartal 2023 og hvis sentralbankene fortsetter renteøkningen kan vi se tosifret rentesats. Flertallet er ikke rustet for dette og feriebolig kan derfor bli en luksus ikke like mange har råd til i nærmeste fremtid.


Hvordan vil det gå med alle meglerselskapene?

– Eiendomsmegling er utrolig nok fortsatt en uregulert bransje på Gran Canaria og i gode tider dukker det opp nye meglerkontorer på hvert hjørne. De fleste starter derfor opp etter kort fartstid, uten utdannelse, og har ikke drevet bedrift tidligere. De setter i liten grad av nok midler. I nedgangstider faller derfor like mange bort og det er ofte de etablerte meglerhusene som står igjen, sier Sara Nymo.


Hvordan komme i kontakt med dere på Gran Canaria?

Vårt kontor med skandinaviske meglere finner du i rundkjøringen i Patalavaca. Her er alle velkommen til en uforpliktende boligprat, enten det gjelder salg, kjøp eller informasjon. Raskest kan vi kontaktes via [email protected]

Sara Nymo
Daglig leder, RE/MAX UTLAND

Hjemmeside
Kundevurderinger

Redaksjonen har ikke hatt noen rolle i publiseringen eller produksjonen av dette innholdet.